15 Temmuz İşgal Girişimi ile İlgili Bakü‘de Bilgilendirme Toplantısı Yapıldı

“FETÖ Tüm Ülkeler İçin Büyük Tehlike”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu: "FETÖ sadece Türk-İslam coğrafyası için değil, barış ve güvenlik isteyen tüm ülkeler için tehlikeli." dedi.

Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de Türk Filmleri Haftası dolayısıyla bir basın toplantısı yapıldı. Yerli Düşünce Derneği’nin düzenlediği programda, basın ve sivil toplum kuruluşlarına 15 Temmuz işgal girişimi ile ilgili olarak bilgilendirmede bulunuldu.

Grand Europe Otel’de düzenlenen toplantıya, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu’nun yanı sıra Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Azeri milletvekilleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

Toplantıda bir konuşma gerçekleştiren Topçu, 15 Temmuz gecesi birilerinin Ankara'yı çökerterek tüm Türk ve İslam dünyasını yok etmeye niyet ettiğini vurgulayarak, bazı güçlerin, Karabağ işgaliyle Azerbaycan'ı oyaladıkları gibi, Türkiye'yi de yıllardır bölücü terör örgütü, din maskeleri takmış terör örgütleri ve benzerleriyle meşgul ettiklerini söyledi.

Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ sorunu olmasa çok daha güçlü olacağına işaret eden Topçu; "Asya'nın güvenlik ve özgürlüğünün anahtarı nasıl Bakü'nün ayağa kalkmasıyla mümkünse, Ankara'nın ayağa kalkması demek, hem Asya hem Ortadoğu hem Balkanlar hem de Afrika'nın güvenlik, özgürlük ve refahı demek. Tüm dert dava, 15 Temmuz vesaire, Ankara'nın başını kaldırıp medeniyet coğrafyasıyla ilgilenmemesi için. Hamdolsun milletimiz bu tezgâhı bozdu." ifadelerini kullandı.

Topçu, FETÖ'nün dünyadaki yapılanmasıyla ilgili soruya, "FETÖ, örgütlendikleri tüm ülkeler için büyük bir tehlike. Dışişlerimiz bunu bütün ülkelerin yetkililerine iletti. FETÖ sadece Türk-İslam coğrafyası için değil, barış ve güvenlik isteyen tüm ülkeler için tehlikeli. ABD uluslararası anlaşmaların gereğini yapmalı. Fakat ABD yönetimi bu anlaşmaların gereğini yerine getirmedi." yanıtını verdi.

"Türkiye Asla AB'ye Mahkûm Değil"

Topçu, etkinliğin ardından basın mensuplarının Türkiye-AB ilişkilerine yönelik sorusuna şöyle cevap verdi:

"AB Türkiye'ye muhtaç. Türkiye'nin AB'ye hiç ihtiyacı yok fakat AB'nin, Türkiye'nin yer altı ve yer üstü zenginliklerine, tarihi arka planına, insan kaynaklarına, çok ciddi ihtiyacı var. AB'nin bir ihtiyacı da şudur. Eğer AB ülkeleri Asya, Balkanlar, Ortadoğu ve Afrika ile ticaret, turizm yapmak istiyorsa, bunun anahtarı al yıldızlı bayraktır. Fakat anlaşılan ve görülen odur ki AB Türkiye ile olan meselelerinde ipe un sermektedir. Türk devleti AB'nin bu niyetini gördü. AB ülkelerinin Türkiye'yi parçalamaya zemin hazırlayan örgütlerin arkasında olduğunu tespit etti. Terör örgütlerindeki silahlar Türkiye'nin stratejik ortağı olduğunu söyleyen ülkelerin silahları. AB ülkelerinin Türkiye'ye dostlukları böyle. Hala Türkiye'ye zarar veren bölücü terör örgütlerini besliyorlar, koruyorlar. Şimdi AB ile ilişkilerimiz AB ülkelerinin Türkiye'ye karşı terörle mücadele ve diğer konulardaki adımlarına bağlı. Türkiye asla AB'ye mahkûm değil."

Şehit ve Gazi Olan Vatandaşlarımıza Minnettarız

Topçu’nun ardından bir konuşma gerçekleştiren AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Türk Filmleri haftası dolayısıyla Bakü’de bulunduklarını ancak 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili yaşananları Azerbaycanlı kardeşleriyle paylaşmak istediklerini belirtti.

15 Temmuz gecesi köprüde şehit olan Mahmut Coşkunsu’nun eşi olan Nigar Coşkunsu’nun da aralarında olduğunu hatırlatan Gündoğdu; “Nigar Hanım’ın eşi, 15 Temmuz gecesi, Türkiye’nin bölünemeyeceğinin ve işgal edilemeyeceğinin göstergesidir. Kendisi o gün köprüde şehit düşmüştür. Mahmut Coşkunsu kardeşime tekrar Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti’nde dönem dönem darbe ve darbe girişimlerinin olduğunu hatırlatan Gündoğdu, 15 Temmuz gecesinin bunların çok ötesinde bir işgal girişimi olduğunu kaydetti. İşgal girişiminin Mahmut Coşkunsu gibi vatandaşlarımızın sayesinde bertaraf edildiğini belirterek, işgal girişiminde şehit ve gazi olan vatandaşlara minnettar olduklarını ifade etti.

Türkiye Düştü mü, Onlar da Düşecektir

İşgal girişiminin başarısız olması halinde bundan bütün Türk ve İslam coğrafyanın olumsuz yönde etkileneceğini dile getiren Gündoğdu; “Türkiye’de bu girişim başarılı olmuş olsaydı, Azerbaycan da zarar görecekti, Suriye daha fazla zarar görecekti. Irak, İran, etraf coğrafyamızdaki bütün mazlum milletler daha derinlemesine zarar görecekti. Türkiye düştü mü, onlar da düşecekti.” dedi.

Milletin Haykırışı İşgal Girişimini Püskürttü

İşgal girişimi gecesi yaşananları anlatan Gündoğdu; “15 Temmuz gecesi ben Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden ayrıldıktan sonra kendi memleketime giderken havaalanında işgal girişimi olduğunu duyduk. Havaalanına vardığımda İçişleri Bakanımız da Erzurum’dan gelmişti. Bakanımız hemen önce Cumhurbaşkanımızın ve Başbakanımızın durumu nedir diye araştırırken, biz de bir taraftan kimlere ulaşabiliriz, ne yapabiliriz diye meşgul olduk. Daha sonra kendi memleketim Ordu’ya gittim. Ordu’da meydanlarda her görüşten arkadaşımızın katıldığı mitingde ‘Türk milleti birdir, tektir, bölünmez bir bütündür’ diyerek haykırdık. O milletin haykırışı, beraber sokakta oluşumumuz, işgal girişimini gerçekleştirmeye çalışanları püskürtmüş oldu.” ifadelerini kullandı.

Yıllardır Terörle Mücadele Ediyoruz

Yıllardır DAEŞ, PKK, DHKP/C gibi terör örgütleriyle mücadele ettiklerine dikkat çeken AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, en son olarak buna FETÖ terör örgütünün de dâhil olduğunu belirtti. Gündoğdu; “FETÖ, 40 yıldır devam ettirdiği ve öğrenciler üzerinden kurguladığı daha sonra askeriyedeki kanadıyla Türkiye’de işgal girişiminde bulunan bir örgüttür. Bu durumun diğer ülkelerin de başına gelmeyecek diye bir şey yok. Herhangi bir ülkenin başına da böyle bir girişim gelebilir.

Yani yarın bu örgüt Azerbaycan’da da bunu yapabilir, Kırgızistan’da, Özbekistan’da da, Kazakistan’da da bunu yapabilir. Bunlar belli bir süre sonra birilerinin adına o ülkeyi işgal etmeye kalkışabilir. Onun için bu örgütü çok iyi bilmemiz lazım. Biz bugün bu maksatla, biraz daha bu örgütü anlamanız maksadıyla o gün neler yaşadık, bunları anlatmak için sizin karşısındayız.” dedi.

Bu Medeniyet Irklarla Tarif Edilmez

Genel Başkanı olduğu Yerli Düşünce Derneği hakkında da bilgi veren Gündoğdu şunları kaydetti: “Ülkemizde okumakta olan ve Türk dünyasından, İslam coğrafyasından gelen öğrencilere Türkiye’de yardım eden, onlarla her hafta sonu bir araya gelen ve esas gayesi medeniyet coğrafyamız dediğimiz coğrafyadaki bütün genç kardeşlerimizin Türkiye’de yüksek lisans, doktora ve lisans yapmaya gelen öğrencilerimizin oradaki problemleriyle ilgilenmek, oraya adaptasyonunu sağlamak ve orada rahat bir şekilde öğrenimlerini görmek üzere, yardım maksadıyla kurulan bir dernektir. Hedefimiz Türk Cumhuriyetlerinden, Türk İslam coğrafyasından ve büyük Türk devletlerinin tamamından oluşan öğrencilere yardım etmektir. Yerli Düşünce bir medeniyetin telakkisidir. Bu medeniyet ırklarla tarif edilmez. Yerli Düşünce, bu medeniyet coğrafyası dediğimiz ve bu coğrafyanın bütün hepsini kapsayan telakkinin adıdır. Yerli ve milli düşünerek kendi çilesini, toprağının çilesini çeken çocuklarının kendi ülkelerini yönetmesi maksadıyla onlara fikir vermek maksadıyla kurulmuş bir dernektir. Yerli Düşünce Derneği’nin bir de iştiraki olan Yerli Düşünce Dergisi ve yerli haber diye bir de haber sitesi var. Ben sizlere tekraren çok teşekkür ediyorum. Hepinizi Allah’a emanet ediyor, yarın akşam saat 19’da, Nizami Kültür Merkezi’nde buluşmak üzere sizleri saygıyla, hürmetle kalın diyorum.” şeklinde konuştu.

Bakü Büyükelçisi Özoral da basın toplantısında yaptığı konuşmada, 15 Temmuz gecesi yaşananların dünyada eşi benzeri olmayan büyük bir hıyanet olduğunu söyledi.

Türk milletinin 15 Temmuz gecesi Cumhurbaşkanının arkasında, onun çağrısıyla sokaklara dökülerek çelik yumruğuyla hainleri ezdiğini hatırlatan Özoral, "Milletimiz bundan sonra da bu hainlere, her bir ferdi ve kurumuyla gereken dersi verecektir." ifadelerinde bulundu.

Bakü'de 5 Türk Filmi Gösterilecek

Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Yerli Düşünce Derneğinin ortaklaşa düzenlediği Türk Filmleri Haftasında 5 film, Bakülülerin beğenisine sunulacak.

Bakülüler, 22-27 Kasım tarihlerinde yönetmenler Mustafa Kara'nın "Kalandar Soğuğu", Murat Şeker'in "Deliormanlı", Yücel Çakmaklı'nın "Birleşen Yollar", Ahmet Sönmez'in "Elveda Katya" ve Özhan Eren'in "Son Mektup" filmlerini ücretsiz olarak izleyebilecek.

Daha fazla fotoğraf görmek için lütfen tıklayın