3. Türk Filmleri Haftası-Almatı Başladı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle, Yerli Düşünce Derneği tarafından Tudors firmasının ana sponsorluğunda organize edilen 3. Kazakistan Türk Filmleri Haftası, Ayla filminin gösterilmesi ile başladı.Türk Filmleri Haftasına büyük rağbet olmasından dolayı çıkan izdiham nedeniyle çok sayıda Kazak sinema severin salona giremeden geri döndüğü gözlendi.

Galada bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, açılış konuşmasına Kazakistan’ın 26. bağımsızlık yıl dönümünü kutlayarak başladı.

Topçu, Türkiye’de büyük yankı uyandıran ve gerçek yaşanmış bir hayat hikâyesinden yola çıkılarak sinemaya uyarlanan “Ayla” filmine değinerek, “Ayla filmi Türk milletinin diyargamlığının ve merhametinin sinemaya yansımasıdır. Filmi yönetmenini, yapımcısını ve oyuncularını tebrik ediyorum. Oscar adayımız olan Ayla’yı, 9 aday film arasına almasalar da Türk İslam Coğrafyası izleyici rekoru ile bu eseri ödüllendirmiştir. Kazakistan’da da vizyona girecek olan Ayla, bu akşam olduğu gibi inşallah bundan sonra da sinema salonlarının dolup taşmasına vesile olur. Bu filmi izlerken merhamet ve nizam medeniyetinin varisleri olduğumuzu, aynı atanın çocukları olarak, gururla, gerçek bir yaşanmışlıkla bir kez daha anlamış olacağız.” ifadelerini kullandı.

Türki-İslam Devletleri Ortak Fon Oluşturmalı

Topçu, sözlerine Nazarbayev’in “Gerçeğe Bakış: Milli Bilinç Şuurunun Modernizasyonu” isimli vizyon belgesinden alıntı yaptığı şu sözlerle sürdürdü: “Aksakalımız diyorlar ki: ‘Günümüz dünyasında rekabet edebilirlik, kültürün de rekabet edebilirliği demektir. ABD’nin ‘Soğuk Savaş’ dönemindeki başarısının çoğunluğu Hollywood sayesindedir. Kültürel ürünlerimizi sadece kitap olarak değil, multimedya yoluyla çıkartılması elzemdir.’ Aksakalımızın bu altını çizdiği metot, inşallah Balkanlardan Türkistan’a bu coğrafyada bulunan Türk-İslam devletlerinin bir fon oluşturmasına vesile olur. Bunun adını da Farabi, İbni Sina, Biruni, Pir-i Ahmet Yesevî vs. koyarak ortak film fonu şeklinde bir sinema fonu oluşturup gençlerimize, sinema çalışanlarına, sanatçılarımıza; kültürümüzü, acılarımızı, neşelerimizi, kendi medeniyet coğrafyamızın ve dünya insanının beğenisine sunma imkânıbulurlar. Sinema, televizyon, akıllı telefon kısaca multimedya kullanılarak, nizam ve merhamet medeniyetinin insanlığa anlatılması yanında millet-i vahide’nin evlatlarınında; dilde, işte, fikirde bir olmasına da büyük katkıda bulunmuş olurlar.” şeklinde konuştu.

Başkonsolos Rıza Kağan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, bir hafta boyunca birbirinden değerli sinema eserlerinin Kazakistanlı sinemaseverlerle buluşacağını hatırlatarakbu etkinliklerle birlikte iki kardeş ülke Türkiye ve Kazakistan arasındaki köklü gönül köprüsünün, kardeşliğinindaha da pekişeceğini belirtti ve programda emeği geçen herkese teşekkür etti.

AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, birlik ve beraberliğe vurgu yaparak konuşmasına şöyle devam etti: “Türkiye’nin bu coğrafyada çok ciddi yatırımları var. Bu yatırımlar da bizim kardeşliğimizi pekiştiriyor. Yıllar önce biz buralardan Anadolu’ya gitmişiz, siz de bu topraklarda kalmışsınız.

Bugünden itibaren beş gün boyunca izleyeceğiniz filmlerde de göreceksiniz ki Türkiye ile Anadolu iç içe. Bütün gelenek ve görenekler bir ve beraber. Bizim de iki bin yıllık birlik ve beraberliğimiz var. Bu beraberliğin daha da artırılması için bu tür kültürel etkinliklerin artması gerektiğini düşünüyoruz.”

Gündoğdu, etkinliğin gerçekleşmesinde katkıda bulunan tüm kişi, kurum ve kuruluşlara da teşekkür etti.

Konuşmaların ardından oyuncu, yönetmen ve sponsorlara plaket takdim edildi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle, Yerli Düşünce Derneği’nin organize ettiği haftanın açılışına, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolusu Rıza Kağan Yılmaz ve eşi, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Azer Göytaş, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı (DATÜB) ZiyatdinKassanov, çeşitli Sivil Toplum Kuruluşları, “Dünyanın En güzel Kokusu” filminin yönetmeni Mustafa Uğur Yağcıoğlu, Oyuncu Melih Selçuk, Ayla filminin oyuncusu Mustafa İlberGürtunca ve ekibinin yanı sıra sinema, medya ve sanat camiasından çok sayıda davetli katıldı. Caesar Sinema Merkezi’nde gerçekleştirilen etkinlikte Kazakistanlı sinemaseverlerin ilgisi büyüktü.

Film Festivaline Dev Katkı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle, Yerli Düşünce Derneği’nin organize ettiği, Tudors’un ana sponsor olduğu, Yunus Emre Enstitüsü’nün katkı sunduğu “3. Türk Filmleri Haftası–Almatı” etkinliğine ayrıca, Beta Tea, AtikerAutogasSystems& LPG Tanks, THY, Zugo, Duru, Alpin Carpet.kz, Almaty Hotel, Laleli Plaza, Tem Tour, Benim Yârim Türk ve Arko katkı sunuyor.

Etkinlik Beş Gün Sürecek

27 Aralık'a kadar devam edecek film haftası boyunca sinemaseverler, "Ayla"nın yanı sıra Dünyanın En Güzel Kokusu 2, Dağ 2, Kocan Kadar Konuş, Köstebekgiller filmlerini ücretsiz izleyebilecek.

Seanslar sonrasında yapımcı, yönetmen ve oyuncular, izleyiciler ile söyleşiler gerçekleştirecek. Hafta kapsamında yapımcı, yönetmen ve oyuncular, üniversitelerde düzenlenecek söyleşilere katılacak.

Etkinlik, 27 Aralık Çarşamba günü "Dağ 2" filmiyle sona erecek.

 








































 

Diğer Yazıları


Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik