3. Türk Filmleri Haftası – Kırgızistan Başladı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla, T.C. Bişkek Büyükelçiliği’nin ev sahipliğinde Yerli Düşünce Derneği’nin organize ettiği “3. Türk Filmleri Haftası–Kırgızistan” etkinliğinin galası, başrollerinde Ekin Koç’un oynadığı “Bizim İçin Şampiyon” filminin gösterimi ile başladı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, Manas Kino Merkezi’nde gerçekleştirilen gala gecesinde yaptığı konuşmada, birlik ve beraberlik mesajları vererek, “Ortak medeniyet coğrafyasında hür ve müstakil devletler birbirleriyle ticaret, turizm ve siyaset yaparak mutlaka bir gün gelecek; dilde, işte, fikirde bir olacaklardır. Bu ülkelerin birlikteliğinden sadece Aşkabat, Taşkent, Bakü, Bişkek, Nur Sultan ve Ankara kazanmayacak. Bu birliktelikten Pekin, Londra, Washington, Berlin ve Moskova da kazanacak. Dili, canı, dini bir olan milletlerin birlikte ticaret ve siyaset yapması bu dünyaya barışı, güvenliği ve refahı getirecektir.” diye konuştu.

“El gide gele kardeş olur; kardeş gitmeye gelmeye el olur”

Sosyal, ticari, kültürel ve siyasi ilişkilerin, bütün Türk Keneşi devletleri arasında artarak yapıldığına gururla şahit olduklarını belirten Topçu, “Bizler, dünya var oldukça var olacak, yedi ayrı hür ve müstakil devlet, aynı atanın çocukları olan tek milletiz. Rahmetli ninem derdi ki, ‘El gide gele kardeş olur; kardeş gitmeye gelmeye el olur.’ Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan, KKTC ve Türkiye’de yaşayanlar birbirlerini sık sık kültürel, ticari, turistik ve sosyal faaliyetler çerçevesinde görmeli ve birbirlerinin konuğu olmalılar ki, binlerce yıl ayrı kalmış olsak da, aynı kan, aynı can, aynı dil, aynı dinden kardeş olduğumuz gerçeğini bizzat görerek birbirimizi el görmeyelim.” ifadelerini kullandı.

“Türk film kahramanlarını Türklerden daha iyi tanıyoruz”

Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Nurcigit Kadırbekov da, Türk film kahramanlarını Türklerden daha iyi tanıdıklarını belirterek, “Türk filmlerindeki ‘Kemal, Sultan Süleyman ve Kemran’dan’ Kırgız kızlarımızı kıskanıyoruz. Kırgız erkek oyuncularını da Türkiye’de tanıtmalıyız. Türk kızların yüreğini kazanacak erkek oyuncularımız bizde de çoktur.” ifadesiyle salonun gülümsemesine neden oldu.

Kadırbekov, “Dilimiz, dinimiz, kökümüz ve tarihimiz bir. İki ülke kardeş ülkedir. Bunu biz kendimiz seçmedik. Yaradan’ımız tarafından seçilmiş bir kardeşliktir. Buna sonsuz şükürler olsun. Türkiye diye bir kardeş devletimiz olduğu için gurur duyuyoruz. Türkler üzülse biz de üzülüyoruz. Türkler sevinse biz de seviniyoruz.” diye konuştu.

“Ana yurdumuzdan ata yurdumuza hoş geldiniz”

Büyükelçi Cengiz Kamil Fırat da, Kırgızistan’ın Oş şehrinin “2019 Türk Dünyası Kültür Başkenti” olarak seçilmesi dolayısıyla Kırgızistanlı vatandaşları kutlayarak, “Türk dünyası başkenti ilan edilen Oş kentinde düzenlenen etkinlikler için birkaç gün Oş’taydık.  Oş şehri, çok güzel bir açılış yaptı. Hakikaten Türk dünyası için gurur duyulacak bir seremoni idi. Böylece kentte kültür yılı başladı. Bugün de Türk filmleri haftasını düzenliyoruz. Birbirinden değerli konuklarımız var aramızda. Ana yurdumuzdan ata yurdumuza hoş geldiniz.” ifadelerini kullandı.

Türk Filmleri Haftası Genel Koordinatörü Öner Kılıç da, Türk filmlerini kardeş ülkelerde göstererek birbirlerini tanımaya başladıklarını, ortak filmler ve senaryolar yapmak için yola çıktıklarını söyledi.

Programdaki konuşmaların ardından oyuncu, yönetmen ve yapımcılara plaket takdim edildi.

Türk Filmleri Haftasına İlgi Büyüktü

22-26 Nisan tarihlerinde düzenlenen ve bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen “Türk Filmleri Haftası– Kırgızistan” etkinliğine ilgi yoğun olurken, düzenlenen açılışa, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, Türkiye’nin Bişkek Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, MHP Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Cumhurbaşkanlığı Uzmanı Fatih Topaktaş, Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakan Yardımcısı Nurcigit Kadırbekov, Kırgızistan Sinematografi Bölümü Başkanı Muhtalı Bektenaliyev, TİKA Başkan Yardımcısı Rahman Nurdun, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkan Yardımcısı Sayit Yusuf, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu, Kırgız Sinemacılar Birliği Başkanı Aibek Daiyrbekov, KKTC Bişkek Temsilcisi Atınç Keskin ve Tacikistan Cumhuriyeti Bişkek Büyükelçisi Rahimov Olim’in yanı sıra “Bizim İçin Şampiyon” filminin başrol oyuncusu Ekin Koç, “Çakallarla Dans 5” filminin yönetmeni Murat Şeker, filmin senaristi Ali Tanrıverdi ve oyuncusu Hande Katipoğlu, “Rafadan Tayfa” animasyon filminin yapımcı- yönetmeni İsmail Fidan, FİYAP Genel Sekreteri Ahmet Edebali, AA Kültür Sanat Müdürü Bünyamin Yılmaz, Star Gazetesi Kültür Sanat Editörü Bedir Acar, Türk Filmleri Haftası Genel Koordinatörü Öner Kılıç, Ebru ve Minyatür Sanatçısı Suna Koçal, Türk dili konuşan ülkelerin diplomatları, Ahıska Türkleri Derneği temsilcileri, Türkiye mezunları, akademisyenler, Kırgız yönetmenler ile sinema, sanat, siyaset ve medya camiasından çok sayıda davetli katıldı.

Etkinlik Beş Gün Sürdü

Kardeş ülkeler Kırgızistan ile Türkiye arasında sinemanın gücüne dayanan bir köprü daha eklemeyi hedefleyen Türk Filmleri Haftası, usta yönetmenlerin ödüllü eserlerinin yanı sıra, sinemaseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmış popüler sinema filmleriyle geniş bir çerçevede sinema seyircisinin karşısına çıkarken, hazırladığı seçki ile Türk sinemasına da “panoramik” bir bakış imkânı sundu. 26 Nisan’a kadar devam eden film haftası boyunca Bişkekli sinemaseverler; Bizim İçin Şampiyon, Çakallarla Dans 5, Organize İşler Sazan Sarmalı, Börü ve Rafadan Tayfa (Animasyon) filmlerini ücretsiz olarak izleme imkânı buldu.

Film haftası çerçevesinde, film gösterimlerinden sonra gelenekselleşen sanatçılarla seyirci buluşmaları gerçekleştirildi.

Türkiye’den gelen yönetmen, oyuncu ve yapımcılarla Kırgızistanlı sinema sanatçıları buluşması yapılırken, ortak yapımlar üzerine ikili görüşmeler ve söyleşiler düzenlendi. Bunun yanı sıra Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi’nde sanatçı-öğrenci buluşmaları ve söyleşisi gerçekleştirildi. Etkinlik, 26 Nisan Cuma günü “Börü” filmiyle sona erdi. “3. Türk Filmleri Haftası - Kırgızistan” etkinliğine ayrıca; Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi, Borusan Makine, Demirbank, Coca Cola ve Media Manas da katkı sundu.