5. Türk Filmleri Haftası Almatı’da Gerçekleştirildi

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, T.C. Dışişleri Bakanlığı Almatı Başkonsolosluğu’nun destekleriyle Yerli Düşünce Derneği’nin gerçekleştirdiği, 5. Türk Filmleri Haftası - Almatı etkinliği, 28-31 Ekim 2019 tarihlerinde Kazakistan’ın Almatı kentinde yapıldı.

Lumiera Sineması’nda, yönetmenliğini Şükrü Alaçam’ın yaptığı “Locman” filminin gösterildiği gala gecesine katılım yoğun olurkenizleyiciye sunulan film, Kazakistanlı sinemaseverlerin büyük beğenisini topladı.

“Türkiye’nin toplumsal hayatına ışık tutuyor”

Galada bir konuşma gerçekleştiren Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, düzenlenen organizasyondan memnun olduklarını belirterek, bu tür organizasyonların iki ülke arasında kaynaşmayı daha da artıracağını söyledi. Akıncı, gösterimde sinemaseverlerin beğenilerine sunulan filmlere de değinerek, “Seçilen filmler son derece kaliteli ve Türkiye’nin toplumsal hayatına ışık tutuyor. Bu vesileyle Kazakistan’daki sinemaseverlerle buluşmak, Kazakistan’daki sinema sektörüyle ortak projeler yapmak için de bir fırsat oluşturuyor.” şeklinde konuştu.

“Aynı medeniyetin çocuklarıyız”

AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu,iki ülke arasında kültürel etkileşimi sağlamak ve kültürel değerleri kaynaştırmak amacıyla gerçekleştirilen etkinliğin önemine değinerek, “Türk Filmleri Haftası, iki ülke arasında ciddi bir kültür köprüsü oluşturuyor.Aynı medeniyetin çocukları olduğumuz kardeş Kazakistan ile sanat ve sinema vesilesiyle bağlarımızı daha da kuvvetlendiriyoruz. Beş yıldır gerçekleştirdiğimiz bu kültürel etkinlik neticesinde artık Türk sinema filmleri buralarda da gösterime girmeye başladı. Hedeflerimizden biri de buydu. Diğer hedefimiz ise, iki ülke arasında önümüzdeki dönemde ortak yapımlar ortaya koymaları olacaktır.”  ifadesinde bulundu.

5. Türk Filmleri Haftası Genel Koordinatörü Öner Kılıç ise, yaptığı açılış konuşmasında şunları kaydetti, “Bu sene beşincisini gerçekleştirdiğimiz Türk Filmleri Haftası’na sadece Kazakistanlı seyirciler değil, Kazakistanlı sinema sanatçıları da büyük ilgi göstererek iki ülke arasında ortak projeler gerçekleştirmek için girişimde bulundu. Filmler, sadece zevkle izlenen bir sanat eseri değil, topluma mesaj veren bir nevi araçtır.”

Açılış töreninin sonunda, 5. Türk Filmleri Haftasına katılım sağlayan sanatçılara ve destekleriyle film haftasına katkıda bulunan sponsorlara birer plaket takdim edildi.

Cumhuriyet Resepsiyonu Gerçekleştirildi

Cumhuriyetin ilanının 96. yılı vesilesiyleTürkiye’den gelen siyasetçi, yönetmen, yapımcı ve sanatçılar, T.C. Almatı Başkonsolosluğu’nun düzenlediği“29 Ekim Cumhuriyet Bayramı” resepsiyonuna katıldı. Türkiye ve Kazakistan millî marşlarının okunmasından sonra T.C. Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve Kazakistan Dışişleri Bakanlığı Almatı Temsilcisi Erlanİskakov, davetlilere hitaben tebrik konuşmalarını yaptı.

Başkonsolos Ali Rıza Akıncı ayrıca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı mesajını okudu.

Kazakistan'da Türk Sineması Rüzgârı

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, T.C. Dışişleri Bakanlığı Almatı Başkonsolosluğu’nun destekleriyle Yerli Düşünce Derneği’nin gerçekleştirdiği etkinliğe Türkiye’den;AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Locman filminin yönetmeni Şükrü Alaçam ve filmin yapımcısı Oya Işıl Cuhadar,Chef filminin Yönetmeni Mehmet Gün,Chef filminin oyuncularından Bekir Aksoy, İçimdeki Hazine filminin yapımcısı Coşkun Çokyiğit ve Sema Çokyiğit, İçimdeki Hazine filminin oyuncularından Kimya Gökçe Aytaç, Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncularından Sezgin Erdemir, önceki dönem Gülyalı Belediye Başkanı Talip Şen, önceki dönem Ordu Büyükşehir Belediye Başkanvekili Ahmet Çoruh, Korgan Belediye BaşkanıTuncay Kiraz, Akkuş Belediye Başkanıİsa Demirci, Yönetmen ve Türk Filmleri Haftası Genel Koordinatörü Öner Kılıç, Proje Asistanı Fatma Gezer ve Yapımcı İsmet İyigün’ün yanı sıra Kazakistan’dan; T.C. Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı ve Eşi, KZI Bank Genel Müdürü Canan Öleki, El Farabi Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mehmet Aslan, TÜKİB Genel Sekreteri AnzorGusseinov, Almatı Ticari Ataşesi Osman Boztepe, Almatı Eğitim Ataşesi Mahmut Ağırman, T.K. Jurgenov Kazak Ulusal Sanat Akademisi Sinema Bölümü Başkanı Dana Amirbekova, Kazakistan Devlet Halk Sanatçısı Yönetmen Kanat Torabay, Yapımcı NadiraAkhonova, Almatı Televizyon Müdürü ZhanahmetAgybeav, Aktör YerzhanJuabekov, Yönetmen KanatganMustafin, TİKA Almatı Temsilcisi EsentayGulsara-ulı, Oyuncu-Müzisyen ZhanelSergazinaveKazakistanlı birçok aktör, yapımcı, yönetmen katılım sağladı.

Kardeş ülkeler Kazakistan ile Türkiye arasında sinemanın gücüne dayanan bir köprü daha eklemeyi hedefleyen Türk Filmleri Haftası, usta yönetmenlerin ödüllü eserlerinin yanı sıra, sinemaseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmış popüler sinema filmleriyle geniş bir çerçevede sinema seyircisinin karşısına çıkarken, hazırladığı seçki ile Türk sinemasına da “panoramik” bir bakış imkânı sundu.

Etkinlik Dört Gün Sürdü

28-31 Ekim 2019 tarihleri arasında gerçekleştirilen 5. Türk Filmleri Haftası - Almatı etkinliğinde; Locman, İçimdeki Hazine, Chef ve Rafadan Tayfa (Animasyon film) filmlerini, sinemaseverler ücretsiz olarak izleme imkânı buldu. Ayrıca bu hafta çerçevesinde, film gösterimlerinden sonra sanatçılarla seyirci buluşmaları yapıldı. El Farabi Üniversitesi ve T.K. Jurgenov Kazak Ulusal Sanat Akademisi’nde öğrencilerle Türk sineması söyleşileri düzenlendi. Etkinlik kapsamında Türkiye’den gelen yönetmenler, oyuncular ve yapımcılarla Kazakistanlı sinema sanatçıları buluşması gerçekleştirildi, ortak yapımlar üzerine ikili görüşmeler ve söyleşiler yapıldı.

31 Ekim’e kadar süren etkinlik, yönetmenliğini Mehmet Gün’ün yaptığı Chef filmiyle sona erdi.



























































































Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik