Azerbaycan Büyükelçiliğine Ziyaret Gerçekleştirildi

Topçu: “Karabağ Sorunu Türk İslam Dünyasının Meselesidir”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu: “Karabağ sorunu Türk İslam dünyasının meselesidir. Bütün dünya Karabağ'ın Ermeni işgalinde olduğunu ve bu işgalin son bulmasını kabul ediyor ama gereğini yapmıyor. Her zaman söylüyorum. Azerbaycan'ın eline diken batsa, Türkiye bunu yüreğinde hisseder. Türkiye de gereği neyse yapar.” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu ve AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu iki ülke arasında diyalogların artırılması amacıyla Azerbaycan Büyükelçisi Faig Bağırov’a ziyarette bulundu.
Büyükelçilik makamında gerçekleştirilen ziyarette, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, iki kardeş ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 25. yılı olduğuna dikkat çekerek, sürdürülen bu dostluğun ilelebet devam ettirileceğini belirtti. Topçu, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

Azerbaycan’ın Bendeki Yeri Ayrı

“Azerbaycan bizim için çok farklı bir yerde. Ben bu durumu ikiz kardeş olarak tabir ediyorum. Tabii ki Türk dünyasının diğer milletleri de tek millet farklı devlet ancak Azerbaycan’ın yerini burada ayrı olarak görüyorum. Azerbaycan’a çok sık ziyaretlerde bulunuyoruz. Yakın tarihte bildiğiniz üzere Türk Filmleri Haftası Bakü kapsamında bir ziyarette bulunduk. Çok güzel bir program oldu. Buradan sanatçılarımızla beraber programa katıldık.Azerbaycanlı kardeşlerimiz etkinliğe çok büyük ilgi gösterdi.Kültür Bakanımız Ebülfes Karayev ile görüştük. Azerbaycan devletinden de geniş bir katılım oldu.En son yine Borçalı Cemiyeti tarafından şahsıma‘Türklüğe Hizmet’ ödülü verildiği programda orada memnuniyetle gördüm ki rahmetli Aliyev’i anınca, İlham Aliyev ile ilgili bir söz söylediğimde beni ayakta alkışladılar. Buna çok memnun oldum. Tabii ki her ülke içerisinde muhalefet olabilir ancak milli bir söz söylenincetopyekûn ayağa kalkmak gerekir.Azerbaycan’dao toplantıda bunu gördüm ve çok memnun oldum.”

Azerbaycan'ın Eline Diken Batsa, Türkiye Bunu Yüreğinde Hisseder

“Biz, ilişkilerimizi inşallah daha öteye taşımak istiyoruz.Yerli Düşünce Derneği ve Dergisi olarak kültürel faaliyetler noktasını çok önemsiyoruz.Ülkeler ve halklar birbirlerini çok iyi tanıyor. Ama bunun daha yüksek seviyelere çıkmasını arzu ediyoruz.Bu çerçevede Azerbaycan’da olan faaliyetlerimiz ileriki günlerde de daha farklı etkinliklerle sürecektir. Örneğin Şuşa’lı çocukları buraya özel davet ettirdim. Azerbaycan’ın coğrafya itibariyle şehirleri benim için çok anlam ifade ediyor.Türk dünyası içerisinde Azerbaycan, 15 yaşımdan beri benim için özel bir davam. Biz bir kere şunun bilinmesini isteriz kiCumhurbaşkanı Külliyesi’nde Bakü’nün hak ve hukukunu en az Ankara, Türkiyekadar savunacak bir kardeşiniz var.TBMM’de ise Metin Gündoğdu Bey var.Burada şu konuya da dikkat çekmek istiyorum. Karabağ sorunu Türk İslam dünyasının meselesidir.Bütün dünya Karabağ'ın Ermeni işgalinde olduğunu ve bu işgalin son bulmasını kabul ediyor ama gereğini yapmıyor. Her zaman söylüyorum. Azerbaycan'ın eline diken batsa, Türkiye bunu yüreğinde hisseder. Türkiye de gereği neyse yapar. Bu yıl iki ülke arasında diplomatik ilişkilerin 25. yılını kutlayacağız. Diliyorum ki bu kardeşliğimiz daim olsun. Türkiye-Azerbaycan ilişkilerini, hayata geçirilmekte olan ortak projelerle ilerleyen dönemde daha da güçlendirir ve kararlılıkla sürdürürüz.”

Topçu’nun ardından bir konuşma gerçekleştiren Azerbaycan Büyükelçisi Faig Bağırov, Azerbaycan’daki yaşanan üzücü olaylarda Türkiye’nin her zaman yanlarında olduğunu belirterek, yürüttükleri dava da sonuna kadar ilerleyeceklerinin altını çizdi. Büyükelçi Bağırov, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Davamızı Sonuna Kadar Sürdüreceğiz

“Ziyaretiniz için çok teşekkür ediyorum.Yerli Düşünce Derneği’nin faaliyetlerini yakından takip ediyoruz ve bu faaliyetleri biliyoruz. Tabii ki böyle güzel ve vacip görevini yerine getiren derneğin yanında olmak ve işbirliği yapmak bizim için de yerine getirilmesi gereken bir görevdir. Biz bu vazifeyi de yerine getirmeye her zaman hazırız. Güzel bir teşebbüsle Azerbaycan – Bakü’de, Türk Filmleri Haftası’nı organize ettiğiniz için minnettarlığımı bildirmek isterim. Çünkü biliyorsunuz Azerbaycan’da Türk filmleri çok ilgi görüyor. İnsanlar her zaman bu filmleri merakla izlemeye gelirler. Ümit ediyorum ki bu tür organizasyonlar devam ettirilecek. Dilerim ki aynı organizasyon Azerbaycan tarafından Türkiye’de gerçekleştirilir. Bu konuda da elimizden gelen desteği yapmaya hazırız. Ayrıca derneğinizin bizim her zaman yanımızda olduğu biliyorum. Bu yüzden müteşekkirim. Özellikle Sayın Cumhurbaşkanı Başdanışmanımız Yalçın Topçu Bey, her ortamda her zaman Azerbaycan-Ermenistan Dağlık Karabağ münakaşasında adaletli olarak ifadeler söylemektedir. Bu yüzden ayrıca minnettarız. Önümüzdeki günler içerisinde ister 20 Ocak 1990’da yaşanan olayların 27. yıldönümünde ister 26 Şubat Hocalı soykırımının 25. yıl dönümünde düzenlenecek olan anma törenlerinde sizin derneğinizi de görmekten büyük şeref duyarız. Bu dava her iki ülkenin de davasıdır. Bu davayı kazanmak yolunda elimizden geleni yapmaya gücümüz var ve yapacağız da. Bu bir haktır. Biz bu davanın sonuna kadar arkasında olacağız.”

Bir Millet İki Devletiz

Bu yılın kendileri için özel bir anlam ifade ettiğini kaydeden Bağırov, Azerbaycan ile Türkiye arasında ilişkilerin farklı etkinliklerle daha da zenginleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti. Bağırov, şöyle devam etti: “Yerli Düşünce Derneği olarak yaptığınız faaliyetlerde de biz de yardımcı olmak isteriz. İleride el ele verip hem kültürel hem de diğer etkinlikleri beraber icra etmek isteriz.Bakü’ye sık sık gitmeniz oradaki etkinliklere katılmanız çok takdire layıktır. Biz bir millet iki devletiz ama birbirimizi daha iyi tanımak daha da iyi anlamak için çok şeyler yapacağız. Özellikle turizm konusunda daha fazla adım atmamız gerekiyor. İsterdik ki Azerbaycan’daki güzelliklerden Türkiye’deki kardeşlerimiz de haberdar olsun. İster yaz ister kış turizmi olsun oraya gidip görmelerini isteriz. O yüzden diğer faaliyetlerinizin yanına bu konuyu da dâhil etmenizi temenni ediyoruz.Bu yıl bildiğiniz üzere bizim için önemli bir yıl. 14 Ocak 1992’de Azerbaycan ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 25.yıl dönümüdür.Bu vesileyle de yıl boyu muhtelif etkinliklerimizde özel bir logo kullanacağız. Bu önemli bir hadise.Azerbaycan’ı ilk tanıyan ve diplomatik ilişkilerin kurulmasında yer alan ilk ülke Türkiye’dir.Bu da çok gurur verici bir hadisedir.”












 


Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik