“Bir Dünya Ressamı” Reis Resulzade Konferansı Gerçekleştirildi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Anadolu toprakları üzerinde yaşayan milletlerin etnik kimliklerinin üzerinde Türk kimlikleri olduğunu kaydederek, “Biz bir ebruyuz, bildiğiniz gibi ebru bir kez yapılır, bir daha yapılmaz. Ebrunun her bir rengi çok mübarek. Bu 83 buçuk milyon adı neyse Türk, Türkmen, Kürt, Çerkez olabilir ama son aşamada ‘Ben büyük Türk milletiyim’ diyeceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mehmed Emim Resulzade’nin torunu Reis Resulzade için düzenlenen “Bir Dünya Ressamı: Reis Resuzade” konulu konferansa katıldı. Ankara İçkale Otel’de gerçekleştirilen programa Topçu’nun yanı sıra AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu ve çok sayıda davetli katıldı.

“Önümüzdeki Asır Türk Asrı Olacak ve Tek Seda İslam’ın Sedası Olacak”

Saygı duruşu ve Türkiye ile Azerbaycan’ın milli marşlarının okunmasıyla başlayan konferansta konuşma yapan Topçu, “Şu anda Yemen’de, Kerkük’te, Halep’te, Musul’da, Türkmen Dağı’nda şehitler var. Kürdüyle, Arabıyla, Türkmeniyle Ümmet-i Muhammed’in tüm şehitlerini rahmetle anıyorum. Srebrenitsa, Çanakkale, Sakarya, Dumlupınar ve PKK ile FETÖ’yle mücadeledeki aslanlarımızı rahmetle anıyorum. Allah’ın izniyle inanarak söylüyorum ki; önümüzdeki asır Türk asrı olacak ve tek seda İslam’ın sedası olacak” şeklinde konuştu.

“Rol Modellerimizi Yaşatmalıyız”

Türk-İslam dünyasının ilk Cumhurbaşkanı olan Mehmed Emin Resulzade’yi gündeme getirmek amacıyla burada toplandıklarını belirten Topçu, Resulzade’nin Türk-İslam dünyasının bir tamamına cumhuriyet gibi bir devlet kurarak örnek teşkil ettiğini kaydetti. Topçu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Burada dünya çapında bilinen bir ressamı ve onun eserlerini tanıtmanın yanında Türk-İslam dünyasına rol model olacak ve Türk-İslam dünyasının ilk Cumhurbaşkanı olan Mehmed Emin Resulzade’yi de gündeme getirmek için bu konferansı tertip ettik. Evet, Mehmed Emin Resulzade’nino meşhur sözünühatırlayalım; ‘Bir kere yükselen bayrak bir daha inmez.’ Aynı zamanda bu sözü söyleyen kişi Türk-İslam dünyasının bir tamamına cumhuriyet gibi bir devlet kurarak örnek teşkil etmiş. Mustafa Kemal’in eserlerinde bundan bahsetmesi ve daha birçok eserde bunun yer alması gerçekten önemlidir. Eğer M. Emin Resulzade o gün o işi yapmasa, Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’ni kurmasa Azerbaycan bir konfederasyon, eyalet veya yarı bağımsız bir devlet olacaktı. Bugün Türk dünyasında Türk cumhuriyetlerini sayarken, İslam dünyasında İslam devletlerini sayarken Azerbaycan’ı bir devlet olarak sayamayacaktık. Neticede M. Emin Resulzade Bakülü. Bakü için önemli olduğu kadar, Türk dünyası için önemli olduğu kadar, bizim kızıl elmamız olan Adriyatik’ten Çin Seddi’ne kadar Türk-İslam ülküsü için de çok önemli bir rol model. Biz rol modellerimizi yaşatmalıyız. Her daim nesillerimize onları aktarmalıyız. Bunu sadece siyasette, devlet hayatında değil sanat hayatında da yapmalıyız. Batı, medeni olduğunu iddia ediyor. Medeniyetinin; sanatından, kültüründen kaynaklandığını ifade ediyor. Resim, müzik, şiir deyince onlar akla geliyor. Ama bizim dünyamızda da çok önemli ressamlar, sanatkârlar, şairler var. İşte birisi de Azerbaycan’dan M. Emin Resulzade ve yine onun torunu Reis Resulzade. Bir diğer taraftan da o muhteşem Şeki’nin evladı Bahtiyar Vahabzade. Bir ananın iki oğlu, bir amalın iki kolu. O da ulu, bu da ulu Azerbaycan-Türkiye. Bir devlet için yazılabilecek adeta bir ‘İstiklal Marşı’ gibi.”

Türk Milleti Vurgusu

Anadolu coğrafyasında yaşayan tüm etnik toplulukların ebru tablosunun birer rengi olduğuna değinen Topçu, “Geçenlerde umredeydim, Kabe-i Muazzama’da, Ümmet’in diğer bahadır evlatlarından ay-yıldızımızı gören hemen koşup yanımıza geldi. Evet, bu bir görev, bu bir kader, bu görev ve kadere uygun olmamız lazım. Herkes bulunduğu yerde elindeki işi iyi yapacak. Şuanda gerçekten bir geçitten geçiyoruz. Biz bir ebruyuz, bildiğiniz gibi ebru bir kez yapılır, bir daha yapılmaz. Gürcü Türkmenle, Türkmen Kürtle zaten kana kan karışmış. Ebrunun her bir rengi çok mübarek. Bu 83 buçuk milyon adı neyse Türk, Türkmen, Kürt, Çerkez olabilir ama son aşamada ‘Ben büyük Türk milletiyim’ diyeceğiz. ‘Ay-yıldızlı al bayrak altında kıyamete kadar beraber yaşamaya kararlı ‘Büyük Türk milletiyim’ diyeceğiz” ifadelerini kullandı.

AK Parti Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu ise Yerli Düşünce Derneği olarak yaklaşık üç yıldır Türkiye’de her kesime seslendiklerine değinerek geleceğimizin teminatı olan gençlere önem verdiklerini belirtti.Gündoğdu; “Bizim medeniyet coğrafyamızdan ülkemize gelen gençlerle ilgilendik ve ilgilenmeye devam ediyoruz. Kurulduğumuz ilk günden itibaren bizi hiç yalnız bırakmayan, büyüğümüz ve yirmi yıla aşkındır onunla beraber olduğum 63. Hükümette Kültür ve Turizm Bakanımız olan ve şu anda da Cumhurbaşkanı Başdanışmanız olan Sayın Yalçın TOPÇU Bey’e huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum.”dedi.

“Din, Dil, Irk Ayrımı Yapmıyoruz”

Medeniyet coğrafyasındaki bütün değerlerle ilgilendiklerini aktaran Gündoğdu, din, dil, ırk ayrımı yapmadan herkese kucak açtıklarını söyledi. Gündoğdu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Biz Türk dünyasının önemli merkezlerinde sinema günleri organize ediyoruz. Bakü’de, Astana’da ve şimdi de nasip olursa Makedonya/Üsküp’te bu organizasyonumuzu düzenleyeceğiz. Bu tür faaliyetlerimizin haricinde bizim her hafta sonu öğrencilerimizle dernek merkezimizde kardeşlik kahvaltıları düzenliyoruz. Bunun harici ayda bir Türkiye’de öğrenim gören öğrencilerimize bir imkân sağlayarak kendi ülkelerini anlatma fırsatı veriyoruz. Bu hafta sonu ise bu etkinliğimizin üçüncüsünü düzenleyeceğiz. Öğrencilerimiz bu hafta sonu Sudan Cumhuriyeti’ni tanıtacak. Programımıza Sudan Büyükelçimiz de katılacak. Böylelikle çocuklarımızın hem diğer ülkeleri tanımasına vesile oluyoruz hem de Türkiye’ye daha iyi adapte olmalarını sağlıyoruz. Onlar bizim medeniyet coğrafyamızdan gelen kardeşlerimiz. Afrika’nın derinliklerinden gelen de Orta Asya’nın derinliklerinden gelen de Balkanların derinliklerinden gelen de hepsi bizim kardeşimiz. Din, dil, ırk ayrımı yapmadan elimizden geldiğince onların derdiyle dertlenmeye, problemlerini çözmeye çalışıyoruz. Bu misyonu da ömrümüz vefa ettiği sürece devam ettireceğiz.”

Konferans sonunda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu tarafından Reis Resulzade’ye bir plaket takdim edildi.


















Daha fazla fotoğraf için tııklayın


Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik