“Bir Vahdet Çağrısı: İsmail Bey Gaspıralı Çalıştayı” Başkentte Gerçekleştirildi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü'nün destekleri ve Kırım Dernekleriyle birlikte Yerli Düşünce Derneği’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği “Bir Vahdet Çağrısı: İsmail Bey Gaspıralı Çalıştayı”, Meyra Palace Otel’de düzenlendi.

Çalıştaya, Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı ve AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu, İsmail Bey Gaspıralı Çalıştayı Genel Koordinatörü ve Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Teftiş Kurulu Üyesi Prof. Dr. Enver Aydoğan,  KTKYD Genel Başkanı ve Dünya Kırım Tatar Kongresi Başkan Yardımcısı Mükremin Şahin, KTKYD Eski Genel Başkanı Tuncer Kalkay, TRT Genel Müdür Müşaviri Nizam Şahin, Yönetmen Öner Kılıç ve Mehmet Gün, Cumhurbaşkanlığı Uzmanlarından Fatih Topaktaş ve Kadir Başar, ANKASAM Avrasya Masası Başkanı Dr. Dinmuhammed AMETBEK, Kırım Tatar Teşkilatları Platformu ve Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Yerli Düşünce Dergisi yazarlarından Sadık Yalsızuçanlar, Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlkay Erdoğan Orhan, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Kemal Özkurt, Eğitimci-Yazar Metin Sakınç, çok sayıda akademisyen, davetli ve basın mensupları katıldı.

Ankara’da 16 Mart 2020 Pazartesi günü Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde 13.00’te yapılacak program öncesinde düzenlenen çalıştayda bir konuşma gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu,İsmail Bey Gaspıralı’yı “vahdet adamı” olarak nitelendirerek, “Biz onu bir Türk milliyetçisi olarak ele alıyoruz ama onun bir hayali de Dünya Müslümanları Kongresi’ni gerçekleştirmekti.” dedi. Topçu, Gaspıralı’nın uyanma ve yenilenme ihtiyacı bariz olan İslam dünyasının, birlik ve ahenk içinde bunu gerçekleştirmesi gerektiğine inandığını ve “Büyük Müslümanlar Kongresi”nin toplanması için ise, Ekim 1907 - Şubat 1908 arasında tam üç kez Kırım ile Mısır arasında gidip geldiğini anlattı.

Topçu, çalıştayın 16 Mart 2020 tarihinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde, Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek sempozyumla devam edeceğini söyleyerek, “Gaspıralı’nın fikirlerinin önemi sadece Türk-İslam dünyası için olduğu kadar, sömürülen ve ezilen bütün milletler içinde önemlidir. Büyük mefkûre insanını anma ve anlama için yapılacak olan bu toplantıyı himayelerine alan Cumhurbaşkanımıza, Yerli Düşünce Derneği ve program paydaşları adına şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı ve AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu ise, İsmail Gaspıralı'nın dilde, fikirde, işte birlik fikrinin biraz daha gür bir şekilde duyurmak olduğunu dile getirerek, Yerli Düşünce Derneği'nin kurulduğu günden bugüne kadar kültürel değerlere ve Gaspıralı gibi fikir ve düşünce adamlarına verdiği öneme dikkati çekerek Yerli Düşünce Derneği'nin bu çerçevede gerçekleştirdikleri programlar hakkında bilgi verdi.

Sempozyumun koordinatörü Prof. Dr. Enver Aydoğan ise, yaptıkları çalışma kahvaltısının sempozyumun hazırlık aşaması olduğunu ifade ederek, “İsmail Bey Gaspıralı’nın; Kırım’ın, Türk dünyasının ve Müslüman toplumların dünü ve bugününe yönelik olarak ortaya koyduğu düşünceler ve gelecek tasarıları teyit edildi. Bu ülkünün gerçekleştirilebilmesi için günümüzde bizlere düşen görev ve sorumlulukların bilincinde olarak çalışmaları sürdürmek gerektiği üzerinde duruldu.” dedi.

Çalıştayda aynı zamanda sempozyum kurullarının işleyişi, akademisyenlerden gelen bildiriler, sempozyumun bilimsel olarak işleyiş süreci ve Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki program akışı değerlendirildi.
















































 


Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik