Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu: “Azerbaycan en dar anında Türkiye‘nin yardımına koşmuştur.”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Azerbaycan, en dar anında, Türkiye dardaysa Türkiye'nin yardımına koşmuştur. Türkiye de en dar anında, Azerbaycan dardaysa, onun yardımına koşmuştur.” dedi.

Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti’nin ve Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nin kuruluşu aynı zamanda Nuri Paşa komutasındaki Kafkas İslam Ordusu’nun Bakü’ye girmesinin 100. yılı dolayısıyla Azerbaycan Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçiliği, Yerli Düşünce Derneği, TÜRKSOY ve 2018 Harekâtı’nın da katkılarıyla TÜRKSOY Genel Sekreterliği'nde bir program düzenlendi.

Programda Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim, 2018 Harekâtı Kurucu Üyesi ve Türkiye Temsilcisi Saide Ekmen, Gazeteci Yazar Doç. Dr. Elnur Niftaliyev, TÜRKSOY Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Fırat PURTAŞ, Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri’nden temsilciler ve basın mensuplarının yanı sıra çok sayıda davetli yer aldı.

Program, tarihteki Türk şehitleri için saygı duruşu ve iki ülkenin millî marşının okunmasıyla başladı.

Biz, İkiz Kardeşiz

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, programdaki konuşmasında, TÜRKSOY'u, Türk-İslam Dünyası’nın UNESCO'su olarak değerlendirdi.

Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin önemine değinen Topçu, iki ülkenin aynı aile içerisinde "ikiz kardeşlik" vasfının bulunduğunu kaydetti.

Dar zamanlarında iki ülkenin birbirinin yardımına koştuğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Atatürk'ün Azerbaycan'la ilgili ifadesini de anımsatarak, şunları kaydetti:

“Bir aile olur, ailenin içerisinde 6-7 tane kardeş olur. Bunların iki tanesi ikiz olur. Onların beraber başları ağrır. Beraber üzülürler, sevinirler. Azerbaycan ile biz böyleyiz. Biz, ikiz kardeşiz. Azerbaycan, en dar anında, Türkiye dardaysa, Türkiye'nin yardımına koşmuştur. Türkiye de en dar anında, Azerbaycan dardaysa, onun yardımına koşmuştur. Atatürk, Azerbaycan'la ilgili konuşmasında diyor ki; 'Onların sevinci sevincimiz, kederi kederimizdir.' Bu, tarih boyu hep böyle olmuştur. Bu 6 devletimiz, kıyamete dek güçlü ve müstakil şekilde bağımsız olacaktır. Azerbaycan’ımızın 3 renkli bayrağı, en yükseklerde dalgalanacaktır."

Batı medeniyetinin dünyasında, soykırım ve mezalim olduğunu söyleyen Topçu, Batı'ya karşı “ikiz kardeş” Ankara ve Bakü'nün ayağa kalkması gerektiğinin altını çizerek şunları kaydetti:

“Şunların medeniyetinin hâkim olduğu dünyaya bir bakın. Doğu Türkistan'dan itibaren Avrupa'nın ortasına kadar bir bakın. Daha dün Srebrenitsa'daAliya'nın çocuklarını, dünyanın gözü önünde soykırıma tabi tuttular. Filistin'de aynı şey. Irak'ı, Suriye'yi yerle yeksan ettiler. Kürt’ün, Türkmen’in, Arap’ın çocuğunu alçakça katlediyorlar. Kafkaslarda kan dökülüyor. Arakan'da bir yudum suyla buluşamayan çocuklar, hayatlarını yitiriyor. Afrika'da mezalimi anlatacak dilimiz yok. Bütün bunları yapan, bizim medeniyetimiz değil. Bu dünyanın bizim medeniyetimize ihtiyacı var. Onun için Bakü'nün ve Ankara'nın ayağa kalkması lazımdır. Neticede, bu ikiz kardeş ayağa kalkarsa diğer kardeşlerin elinden tutacaktır. Filistinliler de Aliya'nın evlatları da hayatlarından emin olacaklardır.”

“Azerbaycan'ıDiğer Türk Halkları Örnek Aldı”

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Hazar İbrahim de Azerbaycan'ın 100. kuruluş yıl dönümünün, bütün Türk-İslam coğrafyası için önemine değinerek, “1918 yılında, bütün Türk dünyası ve İslam coğrafyasında, ilk demokratik Cumhuriyet olan Azerbaycan Demokratik Cumhuriyeti'nin kurulması, herkes için örnek oldu. Azerbaycan'ı, diğer kardeş Türk halkları örnek alarak kendi cumhuriyetlerini kurdu.” dedi.

Azerbaycan yönetiminin bugün yürüttüğü başarılı siyasetten dolayı, ülkenin uluslararası arenada tanındığı ve saygı gördüğünü vurgulayan İbrahim, bugün ülkenin iyi eğitilmiş, güçlü insan kaynağına sahip olduğunu belirtti.

100. yıl dolayısıyla Azerbaycan'da kurulan “Azerbaycan 2018” sivil toplum inisiyatifinin Türkiye Temsilcisi Saide Ekmen, özel hazırladıkları rozeti Büyükelçi İbrahim'e taktı.

Faaliyetlerimiz 2018 Yılı ile Sınırlı Kalmayacak

2018 Harekâtı Kurucu Üyesi ve Türkiye Temsilcisi Saide Ekmen ise konuşmasında “2018 Harekâtı” hakkında bilgi verdi. Ekmen, 2018 yılınınAzerbaycan için dünya tarihine yazılan birçok önemli olayları ile hatırlanacakolduğunu belirtti.

Azerbaycan Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıldönümünde tüm ülkede resmi olarak kutlanması konusunda İlham Aliyev’in 16 Mayıs 2017 tarihli kararname imzaladığını hatırlatan Ekmen, bu kararnameyi esas alarak, ülkenin siyasi,ekonomik, bilim, kültür,akademik,hukuk ve diğer sahalarda tanınmış 100 kurucu üyenin teşebbüsü ile “2018 Harekâtı”nı kurduklarını ifade etti. Kurucu üyeler hakkında da bilgi veren Saide Ekmen, “2018 Harekâtı;Azerbaycan’ı,tarihimizi,millî düşünce ve duygularımızı,kültürümüzü tüm dünyaya tanıtmak için kurulmuş bir teşkilattır.Harekâtfaaliyeti sadece 2018 yılı ile sınırlı kalmayıp gelecek yıllarda da aktif bir şekilde devam edecektir.Bu amaçla kurucularımız arasında Prof.Jale Aliyeva,Adil Aliyev,Sona Aliyeva,Türkiye’nin Eski Azerbaycan Büyükelçisi Hulusi Kılıç,KırgızistanEski Dışişleri Bakanı Diplomat Askar Aytmatov, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ve başka birçok değerli insanlar vardır.” dedi.

Program dâhilinde 2018 Harekâtı Kurucu üyesi Gazeteci-Yazar Doç. Dr. Elnur Niftaliyev, “Azerbaycan Siyasi Jurnalistikanın Teşekkülü ve İnkşafı (1900- 1920-ci İller) adlı kitabının tanıtımını gerçekleştirdi.































Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik