CUMHURBAŞKANI BAŞDANIŞMANI TOPÇU’dan, TERZİBAŞI İÇİN BAŞSAĞLIĞI MESAJI



63. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Kültür ve Turizm Bakanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, 92 yaşında Kerkük’te hayatını kaybeden Irak Türkmen edebiyatı önde gelen ismi Ata Terzibaşı için başsağlığı mesajı yayınlandı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Topçu, yaptığı açıklamada; “Irak Türkmen edebiyatı önde gelen ismi olan Ata Terzibaşı, Kerkük’te 92 yaşında hayatını kaybetmiştir. Merhuma Cenab-ı Allah’tan (C.C) rahmet geride kalan ailesi ve yakınlarına sabırlar diliyorum.” dedi. Terzibaşı’nın vefatının Türk dünyası için büyük kayıp olduğunu belirten Topçu, "Ata Terzibaşı'nın vefatı, Irak Türkmenleri ve Türk dünyası için büyük kayıp. Terzibaşı, Irak'ta Türk kültürü, edebiyatı ve müziğini derledikten sonra Türk dünyasına aktarmıştı. Yeri kolay kolay doldurulmaz bir bilim insanı, arkasında bıraktığı büyük eserler nesiller boyu kaynak alınacaktır." şeklinde konuştu.
 
Ata Terzibaşı Kimdir?

1925 yılında Kerkük’te doğdu. Mahalle mektebine verildi, burada Kur’an-ı Kerimi hatmetti. İlköğrenimini 6 sınıflı Türk mektebinde tamamladı. Arapça eğitim yapan liseyi bitirdi. Bağdat Hukuk Fakültesi’nden 1950 senesinde mezun oldu. Kerkük’e dönüp avukatlığa başladı. Bir kültür adamı olan Ata Terzibaşı’nın yazıları, 1945 yılından itibaren Beyrut’ta çıkan “El Edip”, Kahire’de “El-Risale”, Halep’te El Hadis, İstanbul’da neşredilen “Türk Yurdu” ve Ankara’da çıkan Türk Dili’nde yayınlandı. Kerkük’te neşredilen Kerkük ve “Afat” gazetelerinde yazıları çıktı. Arapça yayınlanan haftalık “Elsakaf el hadise” ve Türkçe yayınlanan “Beşir” adlı gazetelerin sahibi idi. 22 Mart 1959 tarihinde tevkif edilince Hille şehrine sürgün edildi, serbest bırakıldıktan sonra kültür faaliyetlerine devam etti.

 Irak Türkmenleri arasında dil, edebiyat ve folklor araştırmaları yaptı.
 
Ata Terzibaşı’nın kaleme aldığı Kerkük Hoyratları ve Manileri (3 cilt) adlı eseri sahasında önemli eserler arasında yer almaktadır. Birinci cildinde, “Hoyrat lafzının aslı, hoyrat ve manilerin edebi mefhumu, hoyrat ve manilerin mevzuu, Hoyrat ve manilerin edebi mefhumu, Hoyratın musiki bakımından menşe ve tekâmülü, Tanınmış hoyrat çağıranlar” gibi bölümler bulunmaktadır. İkinci ciltte ise 850 civarında cinaslı hoyrat bulunmaktadır. Üçüncü ciltte ise 1200 kadar cinassız hoyrat ve mani vardır. 1956 yılında yayımlanan “Kerkük Hoyratları ve Manileri” adlı kitabın 1970 yılında genişletilmiş ikinci baskısı yapılmıştır. Ata Terzibaşı’nın ayrıca “Kerkük Havaları”, “Kerkük Eskiler Sözü”, “Kerkük Ağzı”, “Türkmen Sözlüğü”, “Kerkük Şairleri”, “Nazarat-ü camia fi tarih el edeb el türki (Türk Edebiyatına Toplu Bir Bakış) adlı eserleri bulunmaktadır.

Ata Terzibaşı’nın dedesi Abdüllatif Efendi’nin ise Sergüzeşt-i Saadet (Bir Hac Seyahatnamesi) ve Tuhfe i Askeriye gibi kitapları yayınlanmıştır.

Kerkük’ten geçer Hâsa
Hâsa batıptı yasa
Kerkük’ü viran etti
Yad ayağ basa basa
 
 


Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik