Kanlı Ocak Kurbanları Anıldı

 
"Kanlı Ocak" Kurbanları Anıldı
 
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “20 Ocak Bakü Şehitlerini Anma Günü” programında önemli açıklamalarda bulundu. Kara Cumartesi veya 20 Ocak faciası olarak adlandırılan katliam ile ilgili konuşan Topçu, "Bütün Türk dünyası kardeştir ama Azerbaycan ve Türkiye ikiz kardeştir. Allah rahmet eylesin.” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Azerbaycan Ankara Büyükelçiliği’nin düzenlediği "20 Ocak Bakü Şehitlerini Anma Günü" programına katıldı. Programda, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu,Türkiye-Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Necdet Ünüvar ve çok sayıda davetli yer aldı. 20 Ocak 1990 yılında Ermeni ve Sovyetler Birliği askerlerinin Bakü'de düzenlediği katliamda şehit olan Azeri vatandaşlara başsağlığı dileyen Topçu, "Azerbaycan ve Türkiye İkiz kardeştir" dedi. 

Kardeşlerimizi Rahmet ile Anıyorum

20 Ocak 1990’da Ermenilerin öncülük ettiği Sovyetler Birliği Ordusu tarafından katledilen Azerbaycanlı vatandaşları rahmet ile anan Yalçın Topçu, "Bakü’de yaşanan bu acı günü aynı zamanda Azerbaycan’ımızın bağımsızlık meşalesinin yakıldığı bir gün olarak görüyorum ve Azerbaycanlı kardeşlerimizi kutluyorum." dedi.

Özgürlükler Bedelsiz Olmuyor

Özgürlüklerin bedelsiz olmadığını ifade eden Topçu, "Özgürlükler bedelsiz olmuyor. Türk dünyası tarih boyunca özgülüklerini bedel ödeyerek almıştır." açıklamasını yaptı. Katliamda bağımsızlık mücadelesinde şehit olanların Azerbaycan’ın kıyamete kadar bağımsız kalacağına muhteşem bir mühür vurduğunu belirten Topçu, "Bakü’deki katliamda resmi kayıtlara göre 143, ama aslında 200’leri aşan sayıda kardeşimiz kanlarını Bakü meydanlarına dökerek Azerbaycan’ın kıyamete kadar bağımsız kalacağına muhteşem bir mühür vurmuştur. Onları Türk-İslam dünyası adına bir kere daha rahmetle ve saygıyla anıyorum." şeklinde konuştu.

Azerbaycan ve Türkiye İkiz Kardeştir

Azerbaycan ve Türkiye'nin ikiz kardeş olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, "Bizim acılarımız da sevinçlerimiz de ortak. Anadolu’da yaşayan 83 milyon, Bakü’de yaşanan bu acıyı bugün yüreğinde hissediyor. Bütün Türk dünyası kardeştir ama Azerbaycan ve Türkiye ikiz kardeştir. Allah rahmet etsin." sözleriyle konuşmasını tamamladı. 

20 Ocak 1990’da Ne Olmuştu?

1990 yılının başlarında, Ermenilerin artan toprak taleplerine ve Sovyet yönetimine tepkilerini göstermek isteyen binlerce Azerbaycanlı, Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akın etti ve uzun süreli mitinglere başladı.

Mitingleri dağıtmak amacıyla 20 Ocak'ta Bakü'nün çeşitli bölgelerine giren Sovyet ordusu, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 150'ye yakın sivili katletti, yüzlerce kişiyi ise yaraladı.

Şehitler, yüzbinlerin katılımıyla, gözyaşları içinde kırmızı karanfillerle bugünkü adıyla, Şehitler Hiyabanı'na defnedildi.
Azerbaycanlılar 27 yıldır her 20 Ocak'ta, ellerinde 20 Ocak kurbanlarının simgesi haline gelen karanfillerle şehitliğe akın ediyor.
 
 
 
















Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik