Kırgızistan Türk Filmleri Haftası Başladı

Kardeş ülke Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleşen Türk Filmleri Haftası görkemli bir törenle başladı. Cengiz Aytmatov’un çocuklarının da katıldığı açılış törenine Kırgız halkı ve Kırgız yetkililer büyük ilgi gösterdi.
Orta Asya Türk Cumhuriyetleri’nden Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’te gerçekleşen Türk Filmleri Haftası görkemli bir açılış töreniyle başladı. Kırgız sinemaseverlerin yoğun ilgi gösterdiği törene katılım üst düzeyde gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, Kırgızistan Kültür Bakanı Tügolbay Kazakov, Kırgızistan ve Türkiye Büyükelçileri ile, Sinema Telif Hakları Genel Müdürü Enver Aslan, Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu ve ünlü Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un oğlu Askar Aytmatov ile kızı Şirin Aytmatov galaya katılanlar arasındaydı.

Türk Filmleri Haftası’nın açılış filmi olarak yönetmenliğini Bilal Babaoğlu’nun yaptığı ve Aşık Veysel’in hayatından bir kesiti beyazperdeye aktaran “Aşık” filmi Kırgız seyirciyle buluştu.

Açılış konuşmalarında, her iki ülke yetkilileri Kırgızistan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin daha da geliştirilmesi için sanatsal etkinliklerin önemine vurgu yaptı.

Manas Destanı’na atıfla, “Aynı destanın evlatlarıyız” diyerek konuşmasına başlayan Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Yeryüzüne aynı destanla yayıldık, ancak hiçbir zaman gönüllerimiz ayrılmadı. Ata vatanımızı ve karındaşlarımızı unutmadık” dedi.

Sözlerini “Türk dünyası olarak küresel planda yerimizi almak istiyorsak bir olmak, iri olmak ve güçlü olmak zorundayız” diyerek sürdüren Topçu, “Siyasi sınırlar bizi sınırlayamaz, bu sınırları kaldırmanın yollarından biri de sinemadır. Sanatçılarımız yönetmenlerimiz, yazarlarımız birbiriyle tanışıp kaynaşmalı” ifadelerini kullandı.

Kırgız yazar Cengiz Aytmatov’un Selvi Boylu Al Yazmalım romanında geçen “Sevgi emek ister” sözlerini anımsatan Topçu, “Evet sevgi, kardeşlik emek ister. Sanat dünyamızın emekleri de bizi buraya taşıdı ve sizler de bizi yalnız bırakmadınız” şeklinde konuştu.

Manas Destanı Film Olmalı 

Sinemanın milletlerin kendini dünyaya anlatmaları için önemli bir araç olduğunu dile getiren Topçu, sanatçıları günümüzün kültür alperenleri olarak niteledi.

Kırgızların Manas Destanı’nın tüm Türk dünyasının ortak destanı olduğunu kaydeden Topçu, “O halde 500 bin mısradan fazla olan bu kahramanlık destanı neden beyazperdeye aktarılmasın. Manas’ı yaşatırsak Kırgızlar yaşar, Manas’ı yaşatırsak Türk İslam dünyası yaşar” diye konuştu.

Sanatçılarımız Birlikte Çalışmalı

Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanı Tügolbay Kazakov da Türk sinemasının ve dizilerinin dünya çapında elde ettiği başarılarla gururlandıklarını ifade etti. Aynı başarının iki ülke ortak yapımlarında da sağlanması gerektiğine işaret eden Kazakov, “Türk tarihinin ortak yönlerini anlatan eserler var. İki ülke sanatçıları bu eserleri sinemaya aktararak ortak bilinç oluşmasına katkı sağlayacaktır” dedi.

Türk Halkları Birbirine Özlem İçinde

Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç ise, farklı coğrafyalardaki Türk halklarının birbirine karşı özlem duyduğunu belirterek “Ancak pek çok alanda, bu özlemi karşılayacak adımları atamadık. Sinema da bu bakir alanlardan biridir. Açığı kapatmak için ortak faaliyetler artmalı” şeklinde konuştu. Türk sinemasının teknik alt yapı olarak giderek kendini yenilediğini dile getiren Kılıç, Kırgız sinemasının da Oscar’a aday çıkaracak kadar önemli bir sinema olduğunu, dolayısıyla iki ülkenin ortak yapımlarının beyaz perdede yepyeni ufuklar açabileceğini vurguladı. Kılıç, “Tarihimizi, kültürümüzü dünyaya doğru bir şekilde anlatmak için bu birlikteliğe ihtiyaç var’ diyerek sözlerini tamamladı.

Pazarımız Bir Mezarımız Bir

Kırgızistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi İbragim Junusov da Kırgızistan’ın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkenin kardeş Türkiye olduğunu hatırlatarak şöyle konuştu: “Bizim tarihimiz, dilimiz ve dinimiz bir. Kültürümüz bir. Alış veriş yapmaya gittiysek pazarımız bir. Ölürsek mezarımız bir.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile olan bir sohbetini de aktaran Junusov, “Sayın Erdoğan bana Kırgızistan’ın nüfusunu sorduğunda ‘Türkiye ile birlikte 86 milyonuz’ dedim. O da bana ‘O halde bütün Türk dünyası kardeşlerimizle birlikte biz 300 milyonuz’ dedi.” şeklinde konuşması salondakilerden büyük alkış aldı.

Sinema Birliğinin Kilometre Taşları

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteği, TİKA’nın katkısı ve Yerli Düşünce Derneği’nin organizasyonu ile daha önce Almatı, Bakü, Astana gibi Türk başkentlerinde ve Makedonya’da düzenlenen Türk Filmleri Haftası’nın koordinatörü Öner Kılıç ise bu etkinliklerde sadece film izlenmediğini, sinema profesyonelleriyle bir araya gelerek ileride kurulacak olan Türk Dünyası Sinema Birliği’nin kilometre taşlarının oluşturulduğunu söyledi.
Kırgızistan Türk Filmleri Haftası açılış etkinliklerine AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Balcı, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Bişkek Program Koordinatörü Evren Rutbil, Türkiye’den oyuncular ve yönetmenlerle yapımcılar da katıldı.

Hafta boyunca  "Deliormanlı", "Aşık", "Mandıra Filozofu 2", "Selvi Boylum Al Yazmalım" ve "Unutursam Fısılda" filmleri Kırgız sanatseverlerle buluşacak.

















Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik