Müzeler Keşfe Çağırıyor!

Yerli Düşünce Derneği tarafından;tarihî ve kültürel değerleri korumak, tanıtmak ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla Türkiye’de öğrenim gören uluslararası öğrencilere özel bir müze gezisi düzenlendi.

Genç nesillere tarih ve kültür bilincini aşılamak, müzelerin önemini ve değerlerimizi anlatmak amacıyla düzenlenen ve “Müzeler Keşfe Çağırıyor” mottosuyla yola çıkılan gezide; Azerbaycan, Kırgızistan, Türkmenistan, Irak, Sri Lanka, Gürcistan gibi ülkelerden gelip Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde öğrenim gören öğrencileryer aldı.

Yurt içi ve yurt dışında birçok kültürel etkinlik düzenleyen Yerli Düşünce Derneği, gezi kapsamında;Türk Polis Teşkilatı’nın tarihini, kültürünü kuruluşundan günümüze geçirdiği safhalarını, tarihî süreçteki gelişimini, değişimini yeni nesillere aktarmak amacıyla kurulan Polis Müzesi, Anadolu tarihinin en önemli arkeolojik eserlerini gözler önüne seren bir uygarlıklar geçidi olan Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Millî Mücadele ve Cumhuriyet'in tanığı olan Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzeleri, müze müdürlerinin rehberliği eşliğinde gezildi. Bol bol fotoğraf çeken ve gönüllerince doyasıya bir gün geçiren gençler, gezi etkinliğini düzenleyen Yerli Düşünce Derneği'ne teşekkürlerini ilettiler.

“Ortak Mirasımızın Daha İyi Anlaşılmasına Teşvik Etmek İstiyoruz”

Konuyla ilgili görüşlerini belirten Yerli Düşünce Derneği Başkan Yardımcısı Narin Nur Akdi, düzenledikleri geziyle tarihin izlerine yakından tanıklık ettiklerini belirterek, “Yerli Düşünce Derneği olarak ‘Müzeler Keşfe Çağırıyor’ adlı etkinliğimize en başta katılım sağlayan gençlerimize ve bizlere kapılarını açan müzelerimize teşekkür ederim. İlk durağımız olan Polis Müzesi gerek bizleri karşılamaları gerek gençlerimize rehberlikleri ile bizlere unutulmaz bir anı bıraktılar. Müzede; dünden bugüne Polis Teşkilatı'nın geçtiği aşamalara, tarihî olayların canlandırmasına, tarihî teçhizat ve araç gereçlere tanık olurken, şehitler bölümünde uluslararası öğrencilerimiz gözyaşlarına hâkim olamadılar. Müzeler, tarihin izlerine yakından tanıklık etmektedirler. O müzelerden biri de Anadolu Medeniyetleri Müzesi diye düşünüyorum. Bu vesileyle zengin coğrafyamızdan çıkarılmış arkeolojik buluntuları bizlere en ince ayrıntısına kadar anlatan ve rehberlikleriyle bizlere eşlik eden Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür Yardımcısı Murat Yıldırım Bey’e teşekkürlerimizi iletiyorum. Yine gezi kapsamında Millî Mücadele ve Cumhuriyet’in tanıkları olan Kurtuluş Savaşı Müzesi ve Cumhuriyet Müzelerine ziyarette bulunduk. Kurtuluş Savaşı Müzesi Müdürü Fatma Hicret Un’un rehberliğinde Meclis Genel Kurulu’nu, İstiklal Marşı Anı Odası’nı, Kâtipler Odası’nı, Riyaset Divanı ve Şer’iye Encümeni Odası’nı gezerek, dönemin kullanılan eşyalarını görüp Millî Mücadele dönemine tanıklık ederek bundan gurur duyduk. Son olarak Cumhuriyet Müzesi Müdürü Bahar Çakırhan Hanım’ın eşliğinde Cumhuriyet’in ihtişamına bir kez daha tanıklık etmiş olduk. Özellikle Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Müzesi’nde dikkatimizi çeken ve bizleri duygulandıran ise, halkın kendi elleri diktikleri al bayrağımız oldu. 

Müze gezilerindeki amacımız, ortak mirasımızın daha iyi anlaşılmasına teşvik ederek ortak kökler, ortak duygular kurarak ülkeler arası köprü kurmaktı. Bu gezi sonucunda bu kazanımlara ulaştığımız için çok mutluyum. Dernek olarak müze gezilerimiz bir ilkti ama son olmayacak. Bir başka müzemizde diğer gençlerimiz ile buluşmak için şimdiden sabırsızlanıyoruz. ” dedi.

“Kültür Misyonumuza Katkı Sağlayan Yerli Düşünce Derneği’ne Şükranlarımızı Sunuyoruz”

Türkiye’deki öğrenim gören uluslararası öğrencilerle keyifli ve verimli bir gezi geçirdiklerini belirten Anadolu Medeniyetleri Müzesi Müdür YardımcısıMurat Yıldırım ise, “Yerli Düşünce Derneği’ne ve derneğin yayın organı olan Yerli Düşünce Dergisi’ne ve yurt dışından ülkemize lisans ve lisansüstü eğitim için gelen öğrencilere müzemize nazik ziyaretlerinden dolayı çok teşekkür ederiz. Farklı ülkelerden gelerek, farklı disiplinlerde ülkemizde eğitim alan gençlerle keyifli ve verimli bir müze gezisi yapıldı. Ziyaret kapsamında Anadolu arkeolojisi ve müzemizin kendine özgü koleksiyonu misafirlerimizle paylaşıldı. Ülkemizi, kültür varlıklarımızı, müzemizi tanıtmak için bizleri misafir öğrencilerle buluşturan, kardeşlik bağlarını güçlendirerek kültür misyonumuza katkı sağlayan Yerli Düşünce Derneği’nin yönetimine, çalışanlarına, gönüllülerine şükranlarımızı sunuyoruz.” açıklamalarında bulundu.

“Uluslararası Öğrencilerin Bu Gezide Yer Alması Çok Kıymetli”

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna en iyi noktadan şahitlik eden II. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne duyulan ziyareti memnuniyetle karşıladıklarını belirten Cumhuriyet Müzesi Müdürü Bahar Çakırhan, özellikle uluslararası öğrencilerin bu gezide yer almalarının kıymet taşıdığını belirterek, “Yerli Düşünce Derneği ve dergisine nazik ziyaretleri için çok teşekkür ederiz.Birinci ve İkinci Meclis binalarının tarihimiz açısından önemlerini,müzelerimizde yeralan eserlerimizi,eserlerimizin hikâyelerini ve nasıl koruduğumuzu çocuklarımızla,gençlerimizle ve sizler gibi ilgili,alakalı ziyaretçilerimiz ile paylaşmak biz müzeciler için oldukça kıymetli.Bize bu fırsatı verdiğiniz için ben ve ekibim adına çok teşekkür ederim.” ifadelerinde bulundu.

            “Merak Eden ve Gereken Önemi Gösteren Gruplara Yardımcı Olmak Keyif Verici”

Uluslararası öğrencilerin, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşuna ve kuruluşundaki en önemli kararların alınmasına tanıklık eden Kurtuluş Savaşı Müzesi’ni ilgiyle gezmelerinin memnuniyet verici olduğunu kaydeden Kurtuluş Savaşı Müzesi Müdürü Fatma Hicret Un ise, “Öncelikle bu geziyi düzenleyen Yerli Düşünce Derneği ve dergisine ilgileri için çok teşekkür ederiz. Böyle ilgili bir grup ile ilgilenmek her zaman mümkün olmuyor. Sabırla dinleyen, merak eden ve gereken önemi gösteren gruplara yardımcı olmak, anlatım yapmak bizim için de büyük keyif oluyor. Ziyaretleriniz ve ayırdığınız değerli vakit için çok teşekkür ederiz.” şeklinde konuştu.

Müze gezilerinin ardından öğrencilerle birlikte toplu hatıra fotoğrafı çektirildi.









 


Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik