Özbekistan Büyükelçiliğine Ziyaret Gerçekleştirildi

Topçu: “Ay Yıldızlı Al Bayrağın Referans Olmadığı Bir Yer Yok”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu: “Semerkant, Buhara, Taşkent bütün Türk İslam dünyasının medeniyet şehirleri. Özbekistan’da olan ilişkiler Ankara’ya yansıdığı zaman bundan sadece Ankara istifade etmeyecek. Bütün medeniyet coğrafyamız istifade edecek.” dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu ve AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu ikili diyalogların artırılması amacıyla Özbekistan Büyükelçisi Ulfat Kadyrov’a ziyarette bulundu.

Büyükelçilik makamında gerçekleştirilen ziyarette, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu,iki ülke arasındaki ilişkilerin her alanda geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak bu tür ziyaretlerin önemine dikkat çekti.Topçu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Mevcut İlişkiler Geliştirilecek

“Ben öncelikle burada İslam Kerimov’u rahmetle anmak istiyorum. O önemli bir devlet adamı ve Türk dünyasının önemli bir bilgesiydi. Onun öngörülerine bugün baktığımız zaman onun ne kadar haklı olduğunu görebiliyoruz. FETÖ örgütünü zamanında tespit etmesi, onu ülkesine sokmaması önemlidir. O çok önemli bir öngörüde bulunmuştu.FETÖ terör örgütünün ihanetini 15 Temmuz’da, Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde milletimiz yek vücut olarak bertaraf etti. Bölücü terör örgütü PKK’yı ve FETÖ’yü devlet millet el ele verip buradan kazıyıp atacağız. Ülkemize, medeniyet coğrafyamıza ve insanlığa zarar veren DEAŞile mücadelemiz sürüyor. Dünyanın diğer devletleri de bu terör örgütleri ile mücadelede bizlere yardımcı olurlarsa dünyaya zarar vermelerini önleyebiliriz. Özbekistan’dayeni bir seçim yapıldı ve yeni Cumhurbaşkanımız Şevket Mirziyoyev göreve geldi. Sizin de ifade ettiğiniz gibi Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Erdoğan, onunla baş başa görüştü.  İnşallah az da olsa aksamaları olan mevcut ilişkiler bundan sonra çok hızlı bir şekilde ilerleyecek, daha iyi hale gelecek. Bununla ilgili olarak Türkiye tarafından da Özbekistan tarafının da atılan adımlar var. İnşallah hükümet ve devlet yöneticileri bazında ziyaretler daha çok sıklaşacak. Her iki ülkenin umulan seviyelere çıkması için daha çok ticaret yapması daha çok kültürel alışveriş yapması gerekmektedir. Semerkant, Buhara, Taşkent bütün Türk İslam dünyasının medeniyet şehirleri. Yani Özbekistan’da olan ilişkiler Ankara’ya yansıdığı zaman bundan sadece Ankara istifade etmeyecek. Bütün medeniyet coğrafyamız istifade edecek.Özbekistan bilsin ki Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Özbekistan’ın çıkarlarını düşünecek bir kardeşleri var. O benim. Yine Özbekistan bilsin ki TBMM’de de onların çıkarlarını tıpkı Ankara’nın, Türkiye’nin çıkarları gibi koruyup kollayacak bir vekilleri var. O da Metin Gündoğdu Bey’dir. Bu diğer arkadaşlar için de öyledir ancak tabii ki bizim her ikimizin gelmiş olduğu siyasi fikir okulunun burada farklı bir yansıması var.”

İki ülkenin her alanda birlikte hareket etmesi gerektiğinin altını çizen Topçu, karşılıklı iş birliği halinde sadece Türkiye ve Özbekistan’ın değil tüm dünyanın bu durumdan kazançlı çıkacağını ifade etti. Topçu, konuşmasına şöyle devam etti:

Ay Yıldızlı Al Bayrağın Referans Olmadığı Bir Yer Yok

“Biz biliyoruz ki Özbekistan, Özbekistan’dan büyük. Niye? Taşkent, Buhara, Semerkant… var. Türkiye de Türkiye’den büyük niye? Ahmet Yesevi’leri var Farabi’leri var İbni Sina’ları var. Balkanlardan Çin Seddi’ne koskocaman bir dünyada ay yıldızlı al bayrağın referans olmadığı bir yer yok. Özbekistan, Özbekistan’dan büyükse, Türkiye, Türkiye’den büyükse bu tarihi background bu tarihi değerler dünyanın barışına, huzuruna, güvenliğine katkıda bulunabilir. Yani bizlerin birlikte hareket etmesi, kültürel alışveriş yapması dünyanın da barışına huzuruna katkıda bulunacaktır. Biz, zaten millet olarak aynı ananın aynı babanın çocukları olarak hep insanlığa medeniyet eksenli ve insan merkezli bakmışızdır. İnşallah yine bizlerin iş birliğinin kuvvetli olduğu dönemlerde dünya kazanacaktır.

Dünyadaki mazlum milletler kazanacaktır. Bu çerçevede Yerli Düşünce Derneği olarak biz şunu çok önemsiyoruz. Devletler ilişkilerini bir şekilde yürütüyor ancak STK’ların birbirleriyle buluşması, halkın birbiriyle buluşması demek olacak. Biz kardeşler olarak birbirimize çok sık gidip gelmeliyiz. Bu buluşma inşallah birilerine örnek olur. Bizim STK’larımız en azından kendi medeniyet coğrafyamızdaki büyükelçilerimizi ziyaret ederler. O ülkeyle ilgili birtakım kültürel programlar tertip etmeliler. Bunu Yerli Düşünce Derneği yapıyor. Örneğin Türk dünyasında ‘Türk Filmleri Haftası’ düzenledi. Tabi orayı buraya taşımak da çok önemli. Bu yüzden işbirliklerimizi daha çok artırmalıyız ve biz o çerçevede buradayız. Biz gittikten sonra başka STK’lar da örnek alsın bunu.”

Topçu’nun ardından bir konuşma gerçekleştiren Özbekistan Büyükelçisi UlfatKadyrov, yakın bir tarihte iki ülke arasında bir yol haritası belirleneceğine dikkat çekerek, Türkiye’nin Özbekistan için önemli bir ülke olduğunu ve yapılan görüşmeler neticesinde bu iki kardeş ülkenin ilişkilerinin istenilen seviyeye geleceğini belirtti. Büyükelçi Kadyrov, şu ifadelere yer verdi.

Aramızdaki Halk Köprüsü Hiçbir Zaman Bozulmasın

“Öncelikle teşekkür ediyorum, ziyaretinizden son derece memnun kaldık. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz yıl kasım ayında Sayın Erdoğan Semerkant’a bir ziyarette bulundu. Bu iki ülke için çok önemli bir gelişmeydi. Yeni Cumhurbaşkanımız Şevket Mirziyoyev ile yüz yüze görüşme fırsatı oldu. Bu buluşmada yürekten çıkan sözler söylendi. Öyle umuyorum ki Özbekistan ve Türkiye ilişkileri daha da ileri seviyeye gelecektir. Aynı zamanda biz de Dışişleri Bakanlığı nezdinde çalışmalarımıza başladık. Öyle düşünüyorum ki şubat ya da mart ayında iki Dışişleri Bakanı görüşme yapacaklar. Bu demek oluyor ki siyasi ilişkilerimiz daha da büyüyecektir. Ve iki ülke arasında bir yol haritası belirlenecektir.İnşallah Dış Ticaret Bakanımız bu ayın sonunda Özbekistan’dan bir heyetle birlikte Türkiye’ye gelecekler. Sayın Bakan Nihat Zeybekçi ile görüşmeler yapılacak, iş adamları ile görüşecekler ve sonrasında mart ayı gibi de Özbekistan’da toplantımızı gerçekleştireceğiz. Bu görüşme sonrasında ise Türk iş adamlarını ülkemize bekliyoruz. Türk iş adamları bizler için çok önemli. Bu anlamda aramızdaki ilişkiler daha da büyüyecektir. Bugün bildiğiniz üzere Özbekistan’da, 500’den fazla Özbek Türk şirketi çalışıyor, 80’den fazla ise yüzde yüz Türk şirketleri çalışmakta. Yeni Cumhurbaşkanımız Şevket Mirziyoyev, kardeş ülkeler için Özbekistan kapılarını açacaktır. Bu demek oluyor ki Türkiye bizler için önemli, demek ki bizim de buna ihtiyacımız var, demek ki Özbekistan, her bir sektörde Türk iş adamlarını bekliyor.Düşünüyorum ki bu toplantılardan sonra bu ilişkilerimiz büyüyecektir.Batı ülkeleri ile işbirliği yapmak istiyoruz ama ben biliyorum ki o Batı ülkeleri bu işleri yürektenyapmaz. Benim dileğim ikili ilişkilerimiz hep daim ve kuvvetli olsun, halk köprüsü hiçbir zaman bozulmasın ve bu dostluk hep büyüsün. Şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki halklar arasında hiçbir sorun yok.Bu ilişkileri sadece ekonomik anlamda değil kültürel anlamda da ilerletmeliyiz. Siyasette ne olursa olsun kültürel anlamda iki ülke arasında bir üzüntü yaşamadık. Özellikle Özbekistan sanatçıları Türkiye’ye geliyor.Özbekistan’da her yıl resim sanatçılarımız buraya geliyor sergi yapıyoruz. İstanbul’da dostlarımız var. Allah razı olsun bizlere destek veriyorlar. Özbekistan büyükelçiliği olarak bu iki dost ülke arasında hizmet etmeye hazırız.”

Çevremizde Kötü Niyetli Oyuncular Var

Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gerçekleştirdiği politikaları desteklediklerini belirten Büyükelçi Kadyrov; “Sayın Erdoğan, doğru bir politika izliyor. Bizler farkındayız çevremizde kötü niyetli oyuncular var. Ayrıca bulunduğu coğrafyada Türkiye’yi isteyenler var istemeyenler var. Türkiye’ye diz çöktürmek isteyenler var. Bunun farkındayız. Bunu bildiğimiz için de Özbekistan her zaman Türkiye’nin yanında olacaktır. Dünya siyasi arenasında eğer birbirimizi desteklemezsek o zaman her birimiz yok oluruz.Türkiye, hem Müslüman ülkeler hem de Türkçe konuşan ülkeler için yeterli derecede önemli bir ülkedir. Türkiye’nin tecrübesi her bir bağımsız ülke için önemlidir.” şeklinde konuştu.

Son dönemlerde yaşanan terör olaylarına da değinen Büyükelçi, yaşanan olaylardan dolayı üzüntülerini belirterek başsağlığı diledi.









 


Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik