Tacikistan Büyükelçiliğine Ziyaret Gerçekleştirildi

Topçu: “Irk ve Dinin Ötesinde İnsan Merkezli Düşünüyoruz”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu: “Irk ve dinin ötesinde insan merkezli düşünüyoruz. Ama öncelikle yardıma ve ikili ilişkiye evimizin içerisinden başlamak isteriz.”dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu ve AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu ikili diyalogların artırılması amacıyla Tacikistan büyükelçisine ziyarette bulundu.

Büyükelçilik makamında gerçekleştirilen ziyarette, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Yerli Düşünce Derneği Onursal Başkanı Yalçın Topçu, iki ülke arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini vurgulayarak bu tür ziyaretlerle iki ülke arasındaki bağların daha da güçlü hale geleceğine dikkat çekti. Topçu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Irk ve Dinin Ötesinde İnsan Merkezli Düşünüyoruz

“Öncelikle bizi kabul ettikleri için Sayın Büyükelçiye teşekkür ediyorum. Yerli Düşünce Derneği, Türk İslam dünyasındaki kültürel ilişkileri geliştirmek için çalışmalar yapmaktadır. Tabi mazlum milletler de ilgialanımızda. Irk ve dinin ötesinde insan merkezli düşünüyoruz. Ama öncelikle yardıma ve ikili ilişkiye evimizin içerisinden başlamak isteriz.Bu çerçevede gidiş gelişlerimizde muhabbetimizin daha da artacağına inanıyoruz.Günümüzdeki devletler arasındaki ilişkiler çok diplomatik kaidelerle yapılıyor. Bu tip ilişkiler belli bir boyut kazandırır diye düşünüyorum.Bir saatlik sohbetimizde bile birbirimize ne kadar benzediğimizi anlayabiliriz. Türk İslam coğrafyasındaki halklarla ve o halkların devletleriyle var olan iyi ilişkileri daha da öteye gidebilmesi için kültürel faaliyetleri tüm hızıyla sürdüreceğiz. Bu konuda üstlerine düşün görev neyse onu yerine getireceğiz.”

Topçu’nun ardından bir konuşma gerçekleştiren Tacikistan Büyükelçisi Mahmadali Rajabiyon, uluslararası ilişkilerde Türkiye’nin önemli bir partner olduğuna dikkat çekerek kendilerine her anlamda destek veren Türkiye’ye teşekkür ettiklerini belirtti. Geçtiğimiz aylarda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ilegerçekleştirdikleri görüşmede diyaloglarına da değinen Rajabiyon, şu ifadelere yer verdi:

Türkiye Çok Önemli Bir Partner

“Öncelikle buradaki değerli misafirlerimi selamlamak ve geldikleri için teşekkür etmek istiyorum.Çok mutluyuz. Sizin buraya gelişinizi ve bu güzel temennilerinizi ileride iki ülke arasındaki ilişkilerin daha çok canlanması ve derinleşmesi olarak görüyorum. Bizim için uluslararası ilişkilerde Türkiye çok önemli bir partnerdir.1992’de bağımsızlığımızı kabul eden ilk ülkelerden birisi Türkiye’dir. 25 yıldır Türkiye’nin ülke olarak desteklerini ve ılımlı yaklaşımlarını görüyoruz. Bu yüzden teşekkür ediyorum. Dört ay öncesinde Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile görüştüm ve hala o görüşmenin etkisindeyim diyebilirim. Sayın Erdoğan, o zamanki görüşmemizde Türkiye’nin Tacikistan’a her türlü desteği vereceklerini söylemişti. Hala da kulağımda o ses var. Her nereye gidersek gidelim Türk temsilciliklerinin bizlere yardım etmeye hazır olduklarını görüyoruz.Özellikle benşunu söylemek istiyorum; biz derneğinizle, kurumlarınızla her türlü çalışmaya hazırız.Bunu da büyük bir mutlulukla da yaparız. Sizin de belirttiğiniz gibi yardıma evden başlıyoruz. Bu anlayışı ilişkilerimizi daha da öteye taşıyacak bir adım olarak görüyorum.Ekonomik ilişkilerimize baktığımızda ise Türkiye bizim dördüncü sıradaki partnerimizdir. Ama Tacikistan’daki üretilen ürünlerin ihracatına baktığımızda Türkiye birinci sıradadır. Siyasi, kültürel, ekonomik alanda düşündüğümüzde bizi birleştiren çok unsur var.Ama şu konunun da üzerinde durmak istiyorum bizi birleştiren bir faktörde Mevlana’nın Kabri’dir.Diavn-ı Kebir Tacik ve Farsça yazılmıştır. Bunu beraber okursak zaten bu bizim en büyük ortak yanımızdır.Bizi birleştiren diğer unsurlardan biri de topraklarımızda Türk dünyasından insanların yaşamasıdır.”

FETÖ’nün Eğitim Faaliyetlerine Son Verdik

İki ülke arasındaki eğitim ve kültür faaliyetlerine de değinen Büyükelçi Rajabiyon, ülkelerindeki FETÖ bağlantılı okullara son verdiklerini ve bu okulların şu an devlet kontrolünde eğitim faaliyetlerine devam ettiklerini belirtti. Rajabiyon, şöyle devam etti: “Burada eğitim faaliyetlerine de değinmek istiyorum. Bizim burada 400 kadar eğitim alan öğrencimiz var.Bu bizim için çok iyi bir gösterge. Aslında Tacikistan’da eğitim sektörünün büyük bir kısmını elinde tutancemaat okulları vardı. Cemaat okulları bugüne kadar hizmet verdiler ama yaşanan malum olaylardan sonra bu okulları kapatma kararı aldık.Böylelikle FETÖ’nün eğitim faaliyetlerine son vermiş olduk. Bu kurumlar devlet kaynaklı olmaya başladı. Türkiye Cumhuriyeti bu okulları kapatmamızı rica etti ve bizde ricaya tabi olarak gereğini yaptık. Biz, bu okulları Türkiye ile yapılan kültürel anlaşmalar neticesinde açmıştık ama kapatma ricası gelince bu okulları kapattık.Eğitim olarak en büyük desteği bize Türkiye veriyor. Genel olarak Türkiye’nin eğitiminden çok memnunuz.Yurt dışı eğitim alma konusunda Türkiye çok popüler diye düşünüyorum.Kendi öğrencilerimizin Türkiye’den mezun olmaları bizim için çok önemli. Bu yüzden öğrencilerimizi buraya çekmek için kültürel anlamda çok çaba gösteriyoruz.Biz Türkiye’de yılda bir kez olsun Tacikistan öğrencilerinin de katıldığı festival düzenliyoruz. Türkiyede bunu destekliyor.Sizin derneğinizle de bu tür eğitim ve kültürel konularda ilişkilerimizi geliştirmek ve beraber hareket etmek isteriz. Bu konuda somut adımlar atmak için hazırız.”











Daha fazla fotoğraf için lütfen tıklayın


Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik