Topçu: “Ahıska Türkleriyle Alakalı Yapılan Çalışmalar Devam Edecek”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, “Ahıska Türkleri, bulundukları her ülkenin hem ekonomisine hem barışına ve hem de güvenliğine katkıda bulunuyorlar.” dedi.

“3. Türk Filmleri Haftası–Almatı” etkinliği kapsamında Kazakistan Almatı’da bulunan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Dünya Ahıska Türkleri Birliği tarafından verilen bir davete katıldı. Kazakistan Otel’de verilen davette Topçu’nun yanı sıra, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Türkiye Cumhuriyeti Almatı Başkonsolusu Rıza Kağan Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Uzmanı Kadir Başar, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı (DATÜB) Ziyatdin Kassanov ve yönetim kurulu üyeleri yer aldı.

Yalçın Topçu, burada yaptığı açıklamada: “Ahıska Türkleri, dünyanın dört bir tarafında nüfus olarak varlar ancak Kazakistan’da, Aksakal’ın memleketinde 250 bini aşkın Ahıska Türk’ü yaşıyor. Ahıska Türkleri, bulundukları her ülkenin hem ekonomisine hem barışına ve hem de güvenliğine katkıda bulunuyorlar. Buradaki ziyaretimizde Ahıska Türklerinin geneldeki meselelerini, Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı (DATÜB) Ziyatdin Kassanov ve yönetim kurulu üyeleri tarafından öğrenme imkânımız oldu. Cumhuriyet hükümetleri Ahıska Türkleri için bugüne kadar mutlaka çok şey yaptılar ama DATÜB Başkanımızın da ifade ettiği gibi Recep Tayyip Erdoğan’ın, Başbakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı döneminde Ahıska Türkleri, anavatanları Türkiye’den çok ciddi hizmetler aldılar ve almaya da devam edecekler. DATÜB Başkanımız, önümüzdeki günlerde inşallah Ahıska Türklerinin tekrar iskânıyla ilgili bir çalışma olacağını bizlere ifade etti. İnşallah Türkiye Cumhuriyeti’nin, Ahıska Türkleriyle alakalı yapmış olduğu çalışmaların daha da ötesine geçeceğine inanıyorum.” dedi.

Yapılan Çalışmaları Yakından Takip Ediyorum

DATÜB’ün faaliyetlerine dikkat çeken Topçu, “DATÜB başkanımızın da ifadesiyle çeşitli başkentlerde DATÜB’ün temsilcilikleri var. Nerede bir Ahıskalının başı ağrısa saygı değer başkan orada. DATÜB’ün Türkiye’deki ve diğer ülkelerdeki çalışmalarını çok yakından takip ediyorum. DATÜB Başkanı, sadece Ahıskalıları bir araya toplamakla kalmıyor, Ahıskalıların yaşadığı ülkede; o ülkenin milletiyle, devletiyle beraber olma noktasında da çok ciddi faaliyetler gösteriyor. Ahıska Türkleri nerelerde yaşıyorsa DATÜB oralarda faaliyet yapıyor ve o ülkenin dirliğine birliğine katkıda bulunuyor. O açıdan kendisine ve yönetimine teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Dünya Ahıska Türkleri Birliği Genel Başkanı Ziyatdin Kassanov, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu'yla yaptıkları görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, Kazakistan'da yaşayan Ahıskalıların Türkiye ile Kazakistan arasında bir köprü olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı çalışmaların dünyadaki Ahıskalılara da yansıdığını dile getirdi.

Milletimiz Adına Türkiye'ye Teşekkür Ediyorum

Dünya çapında Ahıska Türklerine yardım konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük emeği olduğuna dikkati çeken Ziyatdin Kassanov, şunları kaydetti:
"Son 10 yılda Ahıskalıların kaderi değişti. 23 bin Ahıskalı'ya Türk vatandaşı olma hakkı verildi. Bu milletimiz için büyük sevinç. Çünkü insanlar vatandaşlığı senelerce beklediler.
Çalışma izni, sağlık sigortası konularında sıkıntılar vardı. Vatandaş olmakla bu sorunlar ortadan kalktı. Milletimiz adına Türkiye'ye teşekkür ediyorum."

Kassanov, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünyanın her yerinde Ahıskalıların sorunlarıyla yakında ilgilendiğini vurgulayarak, "Allah Türk bayrağını daha yüksek dalgalandırsın. Türkiye devletimizi daha güçlü kılsın. Çünkü Türkiye, tüm Türk dünyasına bakıyor." dedi.

Konuşmaların ardından Kafkas Kartalı oyun grubu, bir dans gösterisi sergiledi.