Türk Dünyası Kültür Başkenti Oş’ta Türk Filmleri Haftası Gerçekleştirildi

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkıları, T.C. Bişkek Büyükelçiliği, Kırgızistan Kültür, Enformasyon ve Turizm Bakanlığı, Oş Belediyesi ve TÜRKSOY’un destekleri ile Yerli Düşünce Derneği’nin Demirbank sponsorluğunda düzenlediği Türk Dünyası Kültür Başkenti OŞ - Türk Filmleri Haftası etkinliğinin açılışı Kırgızistan'ın Oş kentindeki Semetay Sineması'nda yapıldı.

Türkiye'nin Kırgızistan Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, açılışta yaptığı konuşmada, katılımcılara Türkiye'den selam getirdiğini söyledi.

“Bizim için çok önemli bir şehir”

Fırat, Oş şehrinin üç bin yıllık kadim bir geçmişi olduğuna işaret ederek, "Bizim için çok önemli bir şehir. Burada olmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz. Yerli Düşünce Derneği, TÜRKSOY ile Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla her sene Bişkek'e getirdiğimiz Türk Filmleri Haftasını, artık bundan böyle inşallah her yıl Oş'a da getireceğiz." dedi.

Çalışmaların Oş’un sadece Türk dünyasında değil, tüm dünyada tanınmasına vesile olduğunu aktaran Fırat, "Sinema tıklım tıklım dolu. Bu hafta size 3 film sunulacak, hepsini seyretmenizi rica ediyorum. Bu arada ana yurdundan ata yurdumuza geldik. Çok değerli sanatçılarımız, yönetmenlerimiz buradalar." diye konuştu.

“Anadolu'nun ve Türk dünyasının ortak paydaları anlatılıyor”

AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, "Bu organizasyonları yapmamıza ve bu bölgeye Büyükelçiliğimiz öncülüğünde; TİKA'mız, Yunus Emre Enstitümüz, TÜRKSOY'umuz ve diğer kurumlarımızla bu bölgede hizmet etmemize vesile olan ve bu bölgeyi çok ciddi manada önemseyen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın da sizlere selamını iletmek istiyorum." ifadelerini kullandı.

Gündoğdu, festival kapsamında gösterilecek filmlerin Anadolu'nun ve Türk dünyasının ortak paydalarını anlattığını dile getirdi.

“Kırgızistan'da Türk filmlerini ve dizilerini çok seviyorlar”

TÜRKSOY Kırgızistan Temsilcisi, Halk Şairi KojugeldiKültigin, Süleyman Dağı'nın görüntüsünün kameraya çok benzediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Şu anda orası da bizi filme çekiyor. Sinema çekmek için ne gerekiyor? Elbette güzel bir dağ gerekiyor. Bu,Kırgızistan’daOş’ta mevcut. Yetenekli sinema sanatçıları gerekiyor, o da Oş'ta mevcut. O yüzden Oş'ta Türk sinema günlerinin düzenlenmesinin çok önemli ve sembolik değeri olduğunu düşünüyorum. Kırgızistan'da Türk filmlerini ve dizilerini çok seviyorlar. Bizim Kırgız sinema sanatçıları çok yetenekli. Türkiye ve Türk dünyasını bir araya getiren bu film günlerinin sonuçları çok iyi olacak."

Kırgız Devlet Halk Sanatçısı, Yönetmen Batik Karagülov da, en yakın zamanda Türkiye'nin ünlü oyuncularıyla Kırgız oyuncuların dizi ve filmler çekebileceğini ifade ederek, "Türk dünyası olarak bizim aramızdaki birlik ve beraberlik sinema ile sınırlı kalmaksızın genişlemeli." değerlendirmesinde bulundu.

"Sinema sanatıyla her halk dosttur ve arkadaştır"

Kırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanlığı Devlet Sinema Genel Müdürü Muktali Bektenaliyev ise "Üç dört yıldır Bişkek’te, Türk dünyasının genel olarak da Türkiye’nin Kırgızistan’da çok büyük bir vizyona sahip olan filmleri izleniyor. Şimdi bu filmlerin Oş şehrine gelmesi bizi memnun etti. 'Geçen sene Bişkek’te Kırgızistan’da ya da Türkiye'de çekilen filmleri burada ya da Türkiye’de göstermenin ötesinde, ortak film çekilerek sadece Türkiye, Kırgızistan değil tüm Türk dünyası filmlerini gösterecek şekilde düzenlenmeli.' temennisinin yakın zamanda gerçekleşeceğini düşünüyorum." şeklinde konuştu.

Sinema sanatıyla her halkın dost ve arkadaş olduğu yorumunu yapan Bektenaliyev, Kırgızistan ve Türkiye arasındaki dostluk köprüsünün sinema üzerinden de kurulması ve her iki halkın birlik ve beraberliği konusundaki çalışmalarının artırılması gerektiğinin altını çizdi.

Açılış etkinliğinde ayrıca, Oş Belediye Başkan Yardımcısı Azimov Zanasur Makhmudovich de selamlama konuşması yaptı.

Etkinlikte, Kırgızistan Büyükelçisi Cengiz Kamil Fırat, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, T.C. Bişkek Turizm ve Tanıtım Müşaviri Nuri Şimşekler, Diriliş Ertuğrul dizisi oyuncularından Sezgin Erdemir, FİYAP Genel Sekreteri Ahmet Edebali, AA Kültür Sanat Müdürü Bünyamin Yılmaz, Yapımcı Yeşim Kocaman ve Türk Filmleri Haftası Genel Koordinatörü-Yönetmen Öner Kılıç’ın yanı sıraKırgızistan Kültür Enformasyon ve Turizm Bakanlığı Devlet Sinema Genel Müdürü Muktali Bektenaliyev, TİKA Bişkek Program Koordinatörü Ali Muslu, TÜRKSOY Kırgızistan Temsilcisi, Halk Şairi KojugeldiKültigin, Oş Belediye Başkan Yardımcısı Azimov Zanasur Makhmudovich, Kırgız Devlet Halk Sanatçısı, Yönetmen Batik Karagülov ve sinema, siyaset, medya camiasındançok sayıda davetli katıldı.

Etkinlik Üç Gün Sürdü

Kardeş ülkeler Kırgızistan ile Türkiye arasında sinemanın gücüne dayanan bir köprü daha eklemeyi hedefleyen Türk Filmleri Haftası, usta yönetmenlerin ödüllü eserlerinin yanı sıra, sinemaseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaşmış popüler sinema filmleriyle geniş bir çerçevede sinema seyircisinin karşısına çıkarken, hazırladığı seçki ile Türk sinemasına da “panoramik” bir bakış imkânı sundu.

19 Eylül’e kadar devam eden film haftası boyunca sinemaseverler; "Bizim İçin Şampiyon", "Börü" ve "Rafadan Tayfa (Animasyon)” filmlerini ücretsiz olarak izleme imkânı buldu.

Film haftası çerçevesinde, film gösterimlerinden sonra gelenekselleşen sanatçılarla seyirci buluşmaları gerçekleştirildi. Türkiye’den gelen yönetmen, oyuncu ve yapımcılarla Kırgızistanlı sinema sanatçıları buluşması yapılırken, ortak yapımlar üzerine ikili görüşmeler ve söyleşiler düzenlendi. Bunun yanı sıra Oş Devlet Üniversitesi Sanat Fakültesi’nde sanatçı-öğrenci buluşmaları ve söyleşisi gerçekleştirildi. Yine bu etkinlik süresince, Türkiye Cumhuriyeti Bişkek Turizm ve Tanıtım Müşavirliği’nce Semetay Sineması ve Nur Sinemalarında Türkiye tanıtımları düzenlendi. Her iki sinemada da tanıtım stantları kuruldu ve bu tanıtıma Oş halkı yoğun ilgi gösterdi.

17-19 Eylül 2019 tarihlerinde gerçekleştirilen etkinlik, 19 Eylül Perşembe günü “Bizim İçin Şampiyon” filmiyle sona erdi. 








































 


Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik