Türk Filmler Haftası Bakü‘de Başladı

Türk Filmleri Haftası-Bakü Başladı

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen Türk Filmleri Haftası, yönetmen Mustafa Kara'nın "Kalandar Soğuğu" filminin gösterimi ile başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Yerli Düşünce Derneğinin ortaklaşa düzenlediği, TİKA ve Yunus Emre Enstitüsünün katkı sağladığı Türk Filmleri Haftası açılışına, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Sevda Memmedeliyeva, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral, AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, Azerbaycanlı milletvekilleri ile sinema ve sanat camiasından çok sayıda davetli katıldı.

Bakü ile Ankara İkiz Kardeş

Azerbaycan Bakü Nizami Kino Merkezi’nde yapılan açılışta Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu bir konuşma gerçekleştirdi. Topçu, yaptığı konuşmada, sinemanın bugünün iletişiminde en etkili yöntemlerden biri olduğunu söyledi.

Bakü ile Ankara'nın "ikiz kardeş" olduğunu ifade eden Topçu, bu kardeşlerin birbirlerinin günlük hayatlarını, acılarını, sevinçlerini sinema vasıtasıyla daha iyi tanıyacağını kaydetti.

Türk filmlerini tüm Türk-İslam dünyası ile paylaşmak istediklerini belirten Topçu, bu ülkelerin filmlerini de Türkiye'de görmek istediklerini ifade etti.

Topçu, sinema ile hem kültür birliği sağlanacağını, hem de ticaret yapılacağını dile getirerek, "Sinema ile birbirimizi çok daha iyi tanıyacağız. Türk ve İslam dünyasının bu iletişimi daha iyi değerlendireceğini ümit ediyorum. Gelenek ve göreneklerimizi bu vesileyle birbirimize aktarmış olalım." şeklinde konuştu.

Kültür Hayatına Katkı Sunuyoruz

AK Parti Ordu Milletvekili ve Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı Metin Gündoğdu, gerçekleştirdikleri organizasyon ile Azerbaycanlıların Türk sinemasını daha yakından tanımasını amaçladıklarını belirterek, benzer etkinlikleri diğer dost ve kardeş ülkelerde de yapmak istediklerini bildirdi.

Konuşmasında Yerli Düşünce Derneği’ne de değinen Gündoğdu; “Yerli Düşünce Derneği, Türk Cumhuriyetlerinden Türkiye’ye gelen öğrencilerimize destek olmak ve ülkemize adaptasyonlarını sağlamak ve bu bölgeden, Balkanlardan, Afrika bölgesinden, ülkemizde okuyan öğrencilere destek olma maksadıyla kurulmuş bir dernektir. Bu derneğin amaçlarından bir tanesi de kültürel etkinlikleri artırmak ve kültürel etkinliklerle birlikte bir ve beraber olduğumuzu, kültürümüzün iç içe olduğunu kanıtlamaktır. Bu niyetle bu yıl ikincisini düzenlediğimiz Türk Film Haftası ve önümüzdeki ay içerisinde de Kazakistan’ın Astana şehrinde düzenleyeceğimiz Türk Film Haftası’yla kültür hayatına da katkı sunmaya çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Özoral ise Türk sinemasının tarihine değinerek, Bakü'de gösterilecek filmlerin Azerbaycanlı seyircilere Türk sineması konusunda fikir vereceğini kaydetti.

Etkinlikte Azerbaycanlı ses sanatçısı Azerin, Cengiz Numanoğlu'nun sözlerini yazdığı "15 Temmuz" şarkısını seslendirdi.

27 Kasıma kadar devam edecek hafta boyunca Bakülüler; "KalandarSoğuğu"nun yanı sıra Murat Şeker'in "Deliormanlı", Yücel Çakmaklı'nın "Birleşen Yollar", Ahmet Sönmez'in "Elveda Katya" ve Özhan Eren'in "Son Mektup" filmlerini ücretsiz izleyebilecek.

Seanslar sonrasında yapımcı, yönetmen ve oyuncular izleyiciler ile söyleşiler gerçekleştirecek.
 































Haberin linki için tıklayın
 
 


Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik