Yerli Düşünce Derneği Kültürel Faaliyetlere Desteğini Sürdürüyor

Sinema Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle, Yerli Düşünce Derneği ve Yemenli Öğrenciler Derneği'nin düzenlediği 2018 yılında Yemen adına Oscar'a aday olan ve birçok film festivalinde ödül alan, yönetmenliğini AmrGamal'ın yaptığı "Düğünden 10 Gün Önce" filmi, sinemaseverler ile buluştu.

Sinema Genel Müdürlüğü Prof. Dr. Ali Fuat Başgil Salonu’nda düzenlenen etkinlikte, Yemen’in ilk uzun metrajlı filmi olan ve Yemen savaşı sırasında hayatı altüst olan iki gencin hikâyesininanlatıldığı “Düğünden 10 Gün Önce”, sinemaseverlerin büyük beğenisini kazandı.Film gösterimine ilgi yoğun olurken, etkinlikte Yerli Düşünce Derneği Genel Başkanı ve AK Parti Ordu Milletvekili Metin Gündoğdu’nun eşi Gönül Gündoğdu, Yerli Düşünce Derneği Başkan Yardımcısı Narin Nur Akdi, Yemenli Öğrenciler Derneği (YÖDT) Ankara-Kırıkkale Şubesi Başkanı Hashed Al-Shameery, YÖDT Elazığ ve Eskişehir Şube Başkanlarının yanı sıra çok sayıda da Yemenli öğrenci yer aldı.

Film gösterimi öncesi bir konuşma yapan Yerli Düşünce Derneği Başkan Yardımcısı Narin Nur Akdi, Türkiye’de eğitim gören uluslararası öğrencilere rehberlik etmek, kültürel ve sosyal olarak ülkeye uyumunu kolaylaştırmak amacıylabirçok faaliyet gerçekleştirdiklerini belirterek, bugün olduğu gibi bundan sonra da bu tür etkinliklere yardımcı olmaya devam edeceklerinin altını çizdi. Akdi, konuşmasına şöyle devam etti:

Sivil Toplum Kuruluşları Olarak Desteğimizi Sürdüreceğiz

“Yerli Düşünce Derneği olarak, dünyanın muhtelif yerlerinden ülkemize eğitim-öğrenim için gelen öğrencilerimizin yanında olmaya çaba gösteriyoruz. Yemenli Öğrenciler Derneği’nin temsilci arkadaşları derneğimizi ziyaret ederek,yönetmenliğini AmrGamal’ın yaptığı ‘Düğünden 10 Gün Önce’ filmini Ankara’da göstermek istediler. Filmi ilk izlediğimizde savaşın, bir ülkeye ve topluma nasıl yansıdığını net bir şekilde görebildik. 1990 yılından bu yana Yemen’de, tiyatro ve sinema bulunmamaktadır. Bu zor şartlarda çekilen film, emeklerinin karşılığını alarak 2018 yılında Oscar’a aday gösterildi. Yemenliler, uzun yıllar süren savaştan sonra sinemada teselli bulabildiler.  Umuyoruz ki, bu tür kültürel faaliyetlerin devamı gelecektir. Sivil Toplum Kuruluşları olarak; kültüre, sanata ve topluma destek çıkarak yanlarında olmalıyız. Yerli Düşünce Derneği olarak da, bu tür faaliyetlerde desteğimizi sürdüreceğiz.”

Film Zor Şartlarda Çekildi

Yemenli Öğrenciler Derneği Ankara-Kırıkkale Şubesi Başkanı Hashed Al-Shameery ise, desteklerinden ötürü Yerli Düşünce Derneği’ne teşekkür etti. Film hakkında da bilgi veren Hashed Al-Shameery,sözlerini şöyle sürdürdü: “Filmin yönetmeni AmrGamal ve filmin ilk gösterimiise 2018’de Aden’de yapıldı. Yönetmen ve yapımcının planlarına göre Aden’de sekiz ile on gün arasında gösterilecekti. Ama film, sekiz ay boyunca gösterimde kaldı ve bu gösterim, Yemen’in diğer şehirlerinde de devam etti. Ancak bildiğiniz üzere Yemen’in özel durumlarından dolayı filmin çekilmesi ve vizyona getirilmesi gerçekten zor oldu. Film, 38 bin dolara mal oldu ve ekipte oyuncu olarak 28 kişi yer alırken teknik ekiple beraber bu sayı 80’i geçti. Film, 2018 yılında Oscar’a aday oldu ve birkaç festivale de katılarak ödül aldı.Bu film, aynı zamanda ABD, Hollanda, Mısır, Hindistan ve Fas gibi çeşitli ülkelerde de gösterildi. Filmin hakları şu an bizde değil, yapılan sözleşme gereği bir defalık bu gösterimi yapabiliyoruz. Filmin gösteriminde emeği geçen herkese teşekkür ederim.”

Film gösteriminden sonra toplu fotoğraf çektirildi.

Film Hakkında

Yönetmenliğini AmrGamal’ın yaptığı “Düğünden 10 Gün Önce”, Yemen’in ilk uzun metrajlı filmi olarak tarihe geçti. İlk gösterimi Aden kentinde yapılan film, 2015’te başlayan savaşı sivillerin gözünden anlatıyor. Çekimleri iki ay süren film, altı ayda tamamlanabilmiş. Filmin ilk gösterimi 21 Ağustos 2018’de gerçekleştirilmiş. “Düğünden 10 Gün Önce” adını alan film, ülkede sinema salonu olmadığı için düğün salonlarında gösterimi yapılmış.






































 
 


Facebook
Twitter
  • BİZE ULAŞIN

  • Ehli Beyt Mah. Ceyhun Atuf Kansu Cad. Beycanoğlu İş Merkezi̇ No: 102A/7
    Çankaya/ANKARA

  • 0312 285 71 71

  • 0312 285 71 72

  • yerlidusuncedernegi06@gmail.com

www.teknovizyon.net/
YukariCik